Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Biszkoptowe ciasto z owocami"
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 23
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 260
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1161
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 115
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 23
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 260
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1161
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 115
Składniki
Jajka rozbij. Białka ubij na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodaj cukier. Następnie połącz ubitą pianę z mąką, żółtkami, cukrem waniliowym oraz łyżeczką proszku do pieczenia. Dolej 1/3 szklanki zimnej wody. Wszystkie zmiksuj na gładkie ciasto.
Przygotowane ciasto biszkoptowe przelej do formy w kształcie motyla. Piecz 15-17 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. Wyjmij i pozostaw do ostudzenia. Jeśli nie masz specjalnej formy, upiecz ciasto w dużej tortownicy i nożem wytnij kształt motyla.
Budyń (słodzony) przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Przestudź, rozsmaruj na biszkopcie. Oczyść owoce, obierz je, podziel na cząstki lub pokrój w plasterki. Rozłóż dekoracyjnie na warstwie budyniu. Rozpuść kostkę czekolady, namaluj oczy i usta motylka.
Czas ok. 40 min; porcja – 280 kcal, cena 90 gr.
Gdy pieczesz biszkopt, nie smaruj brzegów tortownicy tłuszczem, ponieważ zmniejsza on przyczepność ciasta do formy. Biszkopt dobrze nie wyrośnie i wybrzuszy się na środku.Źródło: Świat kobiety