Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Napoleonka to deser, którego głównym składnikiem jest masa budyniowa. Przygotowanie jej w wersji klasycznej zajmuje sporo czasu, bo sekretem jest idealne ciasto. Dla leniwych mamy szybką wersję napoleonki, która w smaku jest równie wyborna.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 54
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 89
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5950
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 90
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 54
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 89
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5950
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 90
Składniki
Do pół litra mleka dodajemy budyń, mąkę i żółtka. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia wszystkich składników. Pozostałe mleko mieszamy, dodając do niego cukier, masło, cukier waniliowy. Gdy się zagotują, powoli wlewamy mleko z żółtkami i budyniem - gotujemy na małym ogniu, cały czas energicznie mieszając, by nie przypalić masy. Budyń jest gotowy, gdy na jego powierzchni zaczynają pojawiać się bulgoczące bańki z powietrzem.
Blaszkę, najlepiej 24x28 cm - jeśli będzie mniejsza, napoleonka będzie wyższa, wykładamy papierem do pieczenia. Spód wykładamy krakersami. Na to dajemy ciepły krem budyniowy, na wierz układamy drugą warstwę krakersów. Gdy krem ostygnie, ciasto wstawiamy do lodówki. Po wyjęciu sowicie obsypujemy je cukrem.