Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Budyniowiec na cieście francuskim
  • Ciasta
  • Przepis na

Budyniowiec na cieście francuskim

02.10.2025 Odsłon: 168761
5.0 (224 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Budyniowiec na cieście francuskim to efektowny, warstwowy deser, który łączy w sobie idealnie chrupiące, złociste ciasto z delikatnym, puszystym kremem budyniowo-śmietanowym. Dzięki prostocie przygotowania i wspaniałemu smakowi jest to idealna słodka przekąska, która sprawdzi się na każdą okazję. 

Budyniowiec na cieście francuskim - idealne ciasto na każdą okazję 

Wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego znacznie skraca czas pracy, a efekt jest spektakularnie pyszny, przypominający błyskawiczną napoleonkę. Wystarczy zaledwie kilka prostych składników i kroków, by stworzyć warstwowy wypiek, wyglądający jakby wyszedł spod ręki profesjonalnego cukiernika. Budyniowiec jest idealny na uroczyste okoliczności, takie jak imieniny, urodziny czy święta, ale sprawdzi się również jako słodka przekąska do popołudniowej kawy z rodziną lub przyjaciółmi. Jest to idealny deser dla każdego, kto ceni sobie desery o wyrafinowanym smaku, bez konieczności spędzania wielu godzin w kuchni, bo choć ciasto francuskie należy upiec, to jednak nie jest obarczone ryzykiem zakalca czy niewyrośnięcia. Jeśli mimo to, chcesz w ogóle pominąć konieczność uruchamiania piekarnika, sprawdź też budyniowiec bez pieczenia. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Ciasto francuskie powinno być chrupiące i złote

Po upieczeniu płaty ciasta powinny być chrupiące - jeśli po wyjęciu z pieca są miękkie i gumowate, najprawdopodobniej zostały upieczone w zbyt niskiej temperaturze lub zbyt krótko. Blaty wyjmuj dopiero wtedy, kiedy całość będzie ładnie zrumieniona. Z drugiej strony uważaj, bo ciasto jest bardzo delikatne i kruche. Podczas wyciągania z pieca używaj dużych, płaskich łopatek do przenoszenia i formowania kolejnych warstw, ale zawsze manipuluj dopiero już całkowicie wystudzonym ciastem. Najlepiej jest też piec wszystkie trzy blaty osobno, w osobnych blachach. Dzięki temu unikniesz nierównomiernego przyrumienienia. 

Ciastka francuskie z budyniem - idealna konsystencja kremu 

Krem na budyniu musi mieć bardzo gęstą konsystencję, która nie tylko utrzyma się na powierzchni ciasta, ale także nie namoczy go zbytnio. Zbyt rzadka masa zazwyczaj oznacza nieodpowiednią proporcją proszku budyniowego do mleka lub zbyt krótki czas gotowania. Budyń powinien być całkowicie sztywny - jeśli tak nie jest, postaraj się go gotować chwilę dłużej, w razie potrzeby dodając odrobinę mąki ziemniaczanej rozrobionej w niewielkiej ilości wody. Uważaj, tylko by nie przypalić zawartości garnka. Zawsze też proszek należy najpierw rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnego mleka, a dopiero później wlać do pozostałego, ciepłego płynu. 

Jak łączyć śmietanę z budyniem, by uzyskać lekką i puszystą masę? 

Przede wszystkim należy używać mocno schłodzonej śmietanki kremówki 36%, a podczas schładzania budyniu należy go przykryć folią spożywczą, by na wierzchu nie utworzył się kożuch. Dodawaj jeden składnik do drugiego, mieszając bardzo delikatnie, by całość nie stała się zbyt ciężka i zbita. Kremówkę najlepiej jest mieszać silikonową lub drewnianą szpatułką, tylko do połączenia. Ewentualnie możesz użyć miksera, ale tylko na bardzo wolnych obrotach. 

Ciasto francuskie z budyniem - jak je serwować? 

Po złożeniu całego deseru należy wstawić go do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej nawet na całą noc, dzięki czemu całość połączy się, a ciasto francuskie delikatnie zmięknie. Zapobiegnie to rozpadaniu się dania podczas krojenia. Używaj też bardzo ostrego noża, a ruchy wykonuj szybko i pewnie. Cukier puder z kolei należy posypać tuż przed podaniem, ponieważ wilgoć z kremu i ciasta szybko go rozpuszczą, tworząc brzydkie plamy. Jeśli planujesz serwować budyniowec na cieście francuskim później, posyp go cukrem pudrem tuż przed podaniem na stół. 

Jak obniżyć wartość kaloryczną deseru? 

Przede wszystkim można zmniejszyć ilość użytego cukru w kremie - całkiem możliwe, że jeśli budyń jest już słodzony, dodatkowy słodzik nie będzie potrzebny. Cukier puder na wierzchu jest również opcjonalny. Jeśli natomiast chcesz zminimalizować także tłuszcz, mleko o zawartości 0,5% będzie dobrym zamiennikiem, by choć trochę zmniejszyć wartość kaloryczną kremu śmietanowo-budyniowego.

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Dania główne

Lekki kapuśniak z mięsnymi gałkami

Dania główne Lekki kapuśniak z mięsnymi gałkami

Taki kapuśniaczek to danie obiadowe. Zupa bardzo smaczna i pożywna o wyrazist...

  • Polska
  • Kasze i ryż
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 960

do 60 min 60 min
1
ewaeu
ewaeu
Desery

Kokosowy placek ze śliwkami

Desery Kokosowy placek ze śliwkami

Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Placki
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2252

do 15 min 15 min
20
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Chlebek w jajku z pomidorem i serem

Śniadania Chlebek w jajku z pomidorem i serem

Ciepła kanapka na śniadanko :)

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kanapki
  • Chleby
  • Jajka

Odsłon: 2912

do 15 min 15 min
21

Przepis dnia

smaker
smaker
Napoje

Koktajl na stłuszczoną wątrobę

Napoje Koktajl na stłuszczoną wątrobę

Wątroba to jeden z najważniejszych organów w naszym ciele, a jej prawidłowe f...

  • Warzywa
  • Szpinak
  • Owoce
  • Jabłka
  • Banany
  • Podroby
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 84302

do 15 min 15 min
89
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto tropikalne

Ciasta Ciasto tropikalne

Pomysłów na ciasto tropikalne jest równie wiele, jak owoców, które mogą stać...

  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Wanilia
  • Ciasta

Odsłon: 17621

do 60 min 60 min
17
kulinarnabc.pl
kulinarnabc.pl
Desery

Ciasto z kremem serowym i jagodami.

Desery Ciasto z kremem serowym i jagodami.

Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Walentynki
  • Komunia
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Ciasta
  • Kremy

Odsłon: 1068

do 60 min 60 min
3
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Dania główne

Lekki kapuśniak z mięsnymi gałkami

Dania główne Lekki kapuśniak z mięsnymi gałkami

Taki kapuśniaczek to danie obiadowe. Zupa bardzo smaczna i pożywna o wyrazist...

  • Polska
  • Kasze i ryż
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 960

do 60 min 60 min
1
ewaeu
ewaeu
Desery

Kokosowy placek ze śliwkami

Desery Kokosowy placek ze śliwkami

Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Placki
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2252

do 15 min 15 min
20
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Chlebek w jajku z pomidorem i serem

Śniadania Chlebek w jajku z pomidorem i serem

Ciepła kanapka na śniadanko :)

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kanapki
  • Chleby
  • Jajka

Odsłon: 2912

do 15 min 15 min
21

Przepis dnia

smaker
smaker
Napoje

Koktajl na stłuszczoną wątrobę

Napoje Koktajl na stłuszczoną wątrobę

Wątroba to jeden z najważniejszych organów w naszym ciele, a jej prawidłowe f...

  • Warzywa
  • Szpinak
  • Owoce
  • Jabłka
  • Banany
  • Podroby
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 84302

do 15 min 15 min
89
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto tropikalne

Ciasta Ciasto tropikalne

Pomysłów na ciasto tropikalne jest równie wiele, jak owoców, które mogą stać...

  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Wanilia
  • Ciasta

Odsłon: 17621

do 60 min 60 min
17
kulinarnabc.pl
kulinarnabc.pl
Desery

Ciasto z kremem serowym i jagodami.

Desery Ciasto z kremem serowym i jagodami.

Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Walentynki
  • Komunia
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Ciasta
  • Kremy

Odsłon: 1068

do 60 min 60 min
3
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Budyniowiec na cieście francuskim
Autor:
smaker
do 60 min
5-6 osób

Składniki

  • 500 ml mleka,
  • 1-2 budynie waniliowe w proszku,
  • 2-4 łyżki cukru,
  • łyżeczka esencji waniliowej lub cała laska wanilii,
  • 300 ml śmietanki kremówki do ubijania (30%),
  • 3 arkusze ciasta francuskiego.
Sposób przygotowania:
1

Do garnka wlej ok. 100 ml mleka, wsyp proszek budyniowy i zmiksuj albo roztrzep trzepaczką. Następnie dosyp cukier, wlej resztę mleka i dodaj laskę wanilii - jeśli używasz. Postaw garnek na ogniu i podgrzej, mieszając od czasu do czasu, aby cukier się rozpuścił. Wyjmij wanilię. Gdy mleko się zagotuje, zacznij energicznie mieszać masę, aby budyń zgęstniał, ale się nie przepalił. Zdejmij garnek z ognia i dolej esencję waniliową, jeśli nie było w niej wanilii. Wymieszaj krem, przykryj folią spożywczą i odstaw do ostudzenia. Zimną śmietanę ubij na wysokich obrotach miksera na sztywno, a następnie partiami przekładaj do budyniu i miksuj, aby uzyskać gładki krem. Wstaw krem do lodówki do schłodzenia.

2

Każdy arkusz francuskiego ciasta rozkładaj na dużą blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz pojedynczo w piekarniku nagrzanym do 220°C przez ok. 10-12 minut lub do uzyskania złotego koloru. Następnie wyjmij i dokładnie ostudź.

3

Przełóż jeden blat upieczonego ciasta na tacę, wyłóż połowę kremu budyniowego, przykryj kolejnym plackiem i rozłóż resztę kremu. Przykryj ostatnim arkuszem ciasta francuskiego i lekko ugnieć (uważaj, aby nie połamać). Wstaw deser do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posyp budyniowiec na cieście francuskim cukrem pudrem i krój na kwadraty.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki