Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Budyniowiec na cieście francuskim to efektowny, warstwowy deser, który łączy w sobie idealnie chrupiące, złociste ciasto z delikatnym, puszystym kremem budyniowo-śmietanowym. Dzięki prostocie przygotowania i wspaniałemu smakowi jest to idealna słodka przekąska, która sprawdzi się na każdą okazję.
Wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego znacznie skraca czas pracy, a efekt jest spektakularnie pyszny, przypominający błyskawiczną napoleonkę. Wystarczy zaledwie kilka prostych składników i kroków, by stworzyć warstwowy wypiek, wyglądający jakby wyszedł spod ręki profesjonalnego cukiernika. Budyniowiec jest idealny na uroczyste okoliczności, takie jak imieniny, urodziny czy święta, ale sprawdzi się również jako słodka przekąska do popołudniowej kawy z rodziną lub przyjaciółmi. Jest to idealny deser dla każdego, kto ceni sobie desery o wyrafinowanym smaku, bez konieczności spędzania wielu godzin w kuchni, bo choć ciasto francuskie należy upiec, to jednak nie jest obarczone ryzykiem zakalca czy niewyrośnięcia. Jeśli mimo to, chcesz w ogóle pominąć konieczność uruchamiania piekarnika, sprawdź też budyniowiec bez pieczenia.
Po upieczeniu płaty ciasta powinny być chrupiące - jeśli po wyjęciu z pieca są miękkie i gumowate, najprawdopodobniej zostały upieczone w zbyt niskiej temperaturze lub zbyt krótko. Blaty wyjmuj dopiero wtedy, kiedy całość będzie ładnie zrumieniona. Z drugiej strony uważaj, bo ciasto jest bardzo delikatne i kruche. Podczas wyciągania z pieca używaj dużych, płaskich łopatek do przenoszenia i formowania kolejnych warstw, ale zawsze manipuluj dopiero już całkowicie wystudzonym ciastem. Najlepiej jest też piec wszystkie trzy blaty osobno, w osobnych blachach. Dzięki temu unikniesz nierównomiernego przyrumienienia.
Krem na budyniu musi mieć bardzo gęstą konsystencję, która nie tylko utrzyma się na powierzchni ciasta, ale także nie namoczy go zbytnio. Zbyt rzadka masa zazwyczaj oznacza nieodpowiednią proporcją proszku budyniowego do mleka lub zbyt krótki czas gotowania. Budyń powinien być całkowicie sztywny - jeśli tak nie jest, postaraj się go gotować chwilę dłużej, w razie potrzeby dodając odrobinę mąki ziemniaczanej rozrobionej w niewielkiej ilości wody. Uważaj, tylko by nie przypalić zawartości garnka. Zawsze też proszek należy najpierw rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnego mleka, a dopiero później wlać do pozostałego, ciepłego płynu.
Przede wszystkim należy używać mocno schłodzonej śmietanki kremówki 36%, a podczas schładzania budyniu należy go przykryć folią spożywczą, by na wierzchu nie utworzył się kożuch. Dodawaj jeden składnik do drugiego, mieszając bardzo delikatnie, by całość nie stała się zbyt ciężka i zbita. Kremówkę najlepiej jest mieszać silikonową lub drewnianą szpatułką, tylko do połączenia. Ewentualnie możesz użyć miksera, ale tylko na bardzo wolnych obrotach.
Po złożeniu całego deseru należy wstawić go do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej nawet na całą noc, dzięki czemu całość połączy się, a ciasto francuskie delikatnie zmięknie. Zapobiegnie to rozpadaniu się dania podczas krojenia. Używaj też bardzo ostrego noża, a ruchy wykonuj szybko i pewnie. Cukier puder z kolei należy posypać tuż przed podaniem, ponieważ wilgoć z kremu i ciasta szybko go rozpuszczą, tworząc brzydkie plamy. Jeśli planujesz serwować budyniowec na cieście francuskim później, posyp go cukrem pudrem tuż przed podaniem na stół.
Przede wszystkim można zmniejszyć ilość użytego cukru w kremie - całkiem możliwe, że jeśli budyń jest już słodzony, dodatkowy słodzik nie będzie potrzebny. Cukier puder na wierzchu jest również opcjonalny. Jeśli natomiast chcesz zminimalizować także tłuszcz, mleko o zawartości 0,5% będzie dobrym zamiennikiem, by choć trochę zmniejszyć wartość kaloryczną kremu śmietanowo-budyniowego.
Taki kapuśniaczek to danie obiadowe. Zupa bardzo smaczna i pożywna o wyrazist...
Odsłon: 960
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 2252
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 1068
Taki kapuśniaczek to danie obiadowe. Zupa bardzo smaczna i pożywna o wyrazist...
Odsłon: 960
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 2252
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 1068
Składniki
Do garnka wlej ok. 100 ml mleka, wsyp proszek budyniowy i zmiksuj albo roztrzep trzepaczką. Następnie dosyp cukier, wlej resztę mleka i dodaj laskę wanilii - jeśli używasz. Postaw garnek na ogniu i podgrzej, mieszając od czasu do czasu, aby cukier się rozpuścił. Wyjmij wanilię. Gdy mleko się zagotuje, zacznij energicznie mieszać masę, aby budyń zgęstniał, ale się nie przepalił. Zdejmij garnek z ognia i dolej esencję waniliową, jeśli nie było w niej wanilii. Wymieszaj krem, przykryj folią spożywczą i odstaw do ostudzenia. Zimną śmietanę ubij na wysokich obrotach miksera na sztywno, a następnie partiami przekładaj do budyniu i miksuj, aby uzyskać gładki krem. Wstaw krem do lodówki do schłodzenia.
Każdy arkusz francuskiego ciasta rozkładaj na dużą blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz pojedynczo w piekarniku nagrzanym do 220°C przez ok. 10-12 minut lub do uzyskania złotego koloru. Następnie wyjmij i dokładnie ostudź.
Przełóż jeden blat upieczonego ciasta na tacę, wyłóż połowę kremu budyniowego, przykryj kolejnym plackiem i rozłóż resztę kremu. Przykryj ostatnim arkuszem ciasta francuskiego i lekko ugnieć (uważaj, aby nie połamać). Wstaw deser do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posyp budyniowiec na cieście francuskim cukrem pudrem i krój na kwadraty.