Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Błyskawiczny tort czekoladowy"
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1080
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 107
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 4339
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 8468
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1080
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 107
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 4339
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 8468
Składniki
Do szklanki ciepłej herbaty wlej 50 ml rumu. Dodaj sok wyciśnięty ze sparzonej cytryny, wymieszaj starannie ponczu.
Gotowe krążki biszkoptowe (czekoladowe) rozłóż na blacie. Każdy skrop herbacianym ponczem. Pamiętaj przy tym, że najwilgotniejsze powinny być brzegi ciasta. Same środki zaś mogą pozostać niemal suche.
Krem kawowy (lub inny ulubiony) przygotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Następnie odstaw na 30 minut do lodówki, aby masa lekko stężała.
Gorzką czekoladę połam na małe kawałki, włóż do miseczki. Miseczkę ustaw w większym naczyniu z gotującą się wodą. Mieszając, rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Możesz też rozpuścić ją w kuchence mikrofalowej z dodatkiem 1-2 łyżek mleka.
Owoce (np. maliny, jagody, jeżyny, truskawki) przebierz, opłucz i osącz na sicie. W razie potrzeby odszypułkuj lub pokrój na mniejsze kawałki. Nasączone blaty biszkoptowe przekładaj kremem i delikatnie dociskaj. Wierzch polej lekko tężejącą czekoladą. Udekoruj przygotowanymi owocami.
Czas ok. 30 min; porcja – 370 kcal, cena 1,70 zł.Źródło: Świat kobiety