Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrobiłam je przed świętami. Są raczej (wg. książki) daniem wigilijnym, ale niekoniecznie. Czas i temperatura pieczenia nie są w przepisie dokładnie podane. Lukier jest dość... Hm... Kłopotliwy, a przynajmniej nie "rozlewa" się tak jak to mówiła autorka w trakcie pieczenia, ale bardzo możliwe, że tylko mnie:-). Ciastka same w sobie są raczej niezbyt słodkie, ale z lukrem są bardzo dobre.
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1352
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1352
Składniki
Składniki ciasta (żółtka, masło i mąkę) zagnieść na gładką masę i rozwałkować cienko, ale niezbyt:)
Składniki lukru ubić w mikserze.
Wycinać kieliszkiem (lub szklanką, czy foremką) okrągłe ciasteczka i rozsmarować na nich lukier (nie na całym ciastku, tylko na środku, bo lubi się rozlewać, patrz Zalety dania).
Piec... W niezbyt gorącym piekarniku, aż lukier przybieże kolor beżowy i stwardnieje (ja piekłam w różnych temperaturach i czasie, ale tak 180 stopni przez... 45 min-godzinę - trzeba poprostu sprawdzać).
SMACZNEGO!