Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
najtrudniejsze jest to, że musi odczekać kilka godzin w lodówce :)
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 50
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 90
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 275
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 50
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 90
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 275
Składniki
Odlej 1/3 szklanki mleka i wymieszaj je z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem i żółtkiem. Zagotuj 2/3 szkl. mleka, a następnie stopniowo dodawaj do niego wcześniej przygotowaną mieszankę, energicznie mieszając. Zagotuj, aż budyń będzie gęsty. Gotowy budyń odstaw z ognia, przełóż do miski i całkowicie ostudź. Miękkie masło ubijaj przez około 3 minuty, aż się napuszy. Stopniowo dodawaj ostudzony budyń. Na koniec dodaj pokruszoną chałwę i zmiksuj.
Zaparz kawę, dodaj alkohol (lub kawę), a następnie wymieszaj z syropem smakowym lub cukrem. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
Formę o wymiarach 21 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spód formy ułóż warstwę herbatników, a następnie posmaruj 1/3 kremu. Na warstwę kremu ułóż biszkopty, wcześniej maczane przez chwilę w kawie. Posyp je łyżeczką kawy rozpuszczalnej. Wyłoż połowę pozostałego kremu, a następnie kolejną warstwę biszkoptów nasączonych kawą. Posyp sypką kawą i wyłoż resztę kremu. Wstaw do lodówki na około 6 godzin lub na całą noc. Przed podaniem udekoruj chałwowiec kakao, tartą czekoladą deserową lub bezą.