Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyśmienite w smaku, kolorowe ciasto szpinakowe „uperfumowane” limonką, z warstwą kremu budyniowo-serowego i musu truskawkowego. Brzmi bardzo skomplikowanie lecz tak naprawdę ciasto bardzo łatwe do upieczenia.
Ciasto mocno czekoladowe i wilgotne jak brownie albo murzynek za sprawą biszk...
Odsłon: 38
Bajaderki, czyli słodkie kulki są przepyszne. Zgodnie z zasadą, że nic się ni...
Odsłon: 30
Chrupiący spód z bezglutenowych ciasteczek, delikatny sernik i słodki krem da...
Odsłon: 591
Ciasto mocno czekoladowe i wilgotne jak brownie albo murzynek za sprawą biszk...
Odsłon: 38
Bajaderki, czyli słodkie kulki są przepyszne. Zgodnie z zasadą, że nic się ni...
Odsłon: 30
Chrupiący spód z bezglutenowych ciasteczek, delikatny sernik i słodki krem da...
Odsłon: 591
Składniki
Ciasto. Szpinak, olej i skórkę z limonki blendujemy dobrze na jednolitą masę( jeśli używamy szpinak mrożony, należy go uprzednio rozmrozić i dobrze odsączyć z płynu). Tak przygotowaną masę odkładamy na bok i przystępujemy do ubicia jaj. Całe jaja wybijamy do misy , dodajemy szczyptę soli, cukier waniliowy i zaczynamy ubijać mikserem. W trakcie ubijania masy jajecznej dodajemy partiami cukier. Ubijamy całość ok 3 min, nie dłużej. Uzyskamy jasną masę jajeczną, do której wlewamy zblendowany szpinak z olejem i sokiem z limonki. Krótko mieszamy do połączenia składników.
Do zielonej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i również krótko miksujemy ( tylko do połączenia składników). Przelewamy ciasto do formy 28x18 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 °C ok. 35 min (do suchego patyczka). Kiedy tylko ciasto przestygnie, wyjmujemy je z formy i dajemy mu ostygnąć do temperatury pokojowej, następnie ścinamy górę ciasta lekko wypukłą i kruszymy ręcznie do miseczki, najlepiej bez skórki, czyli sam zielony miąższ, który posłuży nam do przyozdobienia ciasta. Spód wkładamy z powrotem do blaszki i zapinamy rant.
Krem budyniowy: Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko (1/2 szklanki mleka odlewamy do miseczki) i wstawiamy na umiarkowany ogień . Resztę mleka łączymy z budyniami i cukrem. Dobrze mieszamy. Wrzące mleko zestawiamy z ognia, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy ponownie na ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W trakcie gotowania mogą powstawać grudki, nie przejmujemy się tym, jeśli będziemy energicznie mieszać, masa na koniec zrobi się gładka. W momencie, gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze „wulkany” zestawiamy go z ognia i przelewamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą „w kontakt”, aby nie tworzył się na powierzchni kożuch i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej. Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne, ponieważ krem nam w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy jego składniki będą miały podobną temperaturę! Teraz do misy miksera wrzucamy masło i rozbijamy je na puch. Następnie w 3-4 etapach dorzucamy masę budyniową. Mieszamy ją tylko do połączenia składników, nie za długo. Na koniec dodajemy serek mascarpone i również krótko mieszamy.
Mus truskawkowy: Galaretkę truskawkową zalewamy wrzątkiem, mieszamy. Truskawki miksujemy na pulpę i łączymy z galaretką. Odstawiamy do przestygnięcia. Składamy ciasto: Na szpinakowy spód dajemy 3/4 kremu budyniowego, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Następnie na warstwę kremu wylewamy mus truskawkowy i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Na koniec tniemy ciasto na kawałki, na każdym robimy rozetki z odłożonego kremu, po czym posypujemy ciasto pokruszonym miąższem i przyozdabiamy połówkami truskawek.
Ciasto szpinakowo-truskawkowe gotowe!