Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam Was na pyszne, aromatyczne i mięciutkie ciasteczka z orzechów włoskich. Przepis pochodzi ze starego przepiśnika mojej Babci. Kiedy byłam mała nazywałam je ciasteczkami Dziadka Mroza, bo przypominały mi szadź wymalowaną przez mróz na szybach okiennych. Ciasteczka są szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Stanowią idealny dodatek do kawy lub herbaty. Spróbujcie koniecznie, bo są naprawdę przepyszne :).
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1831
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4684
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1831
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4684
Składniki
Orzechy włoskie mielimy w rozdrabniaczu na "piasek", a następnie przekładamy je do miski. Dodajemy do nich przesianą mąkę, cukier puder, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia i mieszamy. Następnie dodajemy sok z cytryny, masło oraz jako i zagniatamy. Powstałe ciasto wkładamy na około 15 minut do zamrażarki (tuż po zagnieceniu będzie dość rzadkie).
Ciasto po wyjęciu z zamrażarki będzie łatwe do formowania. Wtedy też nabieramy porcje masy (wielkości orzecha włoskiego), formujemy kuleczkę, którą delikatnie spłaszczamy i obtaczamy w cukrze pudrze. Ciasteczka układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 15 - 16 minut. Ciasteczka podczas pieczenia urosną oraz popękają.
Ciasteczka ściągamy z blachy, gdy delikatnie ostygną. Tuż po wyjęciu z piekarnika będą jeszcze dość miękkie.
WERSJA BEZ GLUTENU - Ciasteczka możecie przygotować także w wersji bezglutenowej. - Zamiast mąki pszennej świetnie sprawdzi się mąką gryczana, jaglana, owsiana bezglutenowa lub mieszanka tych mąk.
PRZECHOWYWANIE Ciasteczka przechowujemy w pojemniku próżniowym, metalowej puszce lub słoju.