Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka owsiane z dodatkiem miąższu dyni wychodzą bardzo smaczne. Robi się je szybko i właściwie to samo zdrowie. Nie ma w nich mąki ani tłuszczu ( z wyjątkiem łyżki oliwy. Jest trochę cukru trzcinowego, a reszta to same zdrowotne składniki. Jako że dynię wykorzystuję w mojej kuchni tak więc takie ciasteczka piekę w zasadzie już od kilku lat co roku. Są doskonałą przekąską na drugie śniadanie, wspaniałym dodatkiem do kawy i ogólnie są smaczniutkie. Smak dyni jest wyczuwalny, więc dla jej amatorów to też plus! Z podanej ilości wychodzi mi 18 pysznych ciasteczek! Te ciasteczka nie są z rodzaju chrupkich, lecz są raczej mięciutkie i nieco wilgotne. Trzeba je w miarę szybko zjeść, bo na trzeci dzień nie są już takie smaczne.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24857
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5999
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 236
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24857
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5999
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 236
Składniki
Puree z dyni przygotowujemy wg przepisu poniżej
Zimne puree mieszamy z jajkiem, oliwą i aromatem waniliowym
W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki
Do miski z dynią wsypujemy suche składniki i mieszamy
Ciasto nakładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Żeby ciasteczka wyszły równe można posłużyć się obręczą służącą do wycinania pierogów. Do środka nakładamy łyżkę ciasta, wyrównujemy, zdejmujemy obręcz i przyklepujemy brzegi. Ciasteczka mogą być dość blisko siebie, bo w czasie pieczenia nie rozlewają się i nie rosną, choć oczywiście odstęp należy zostawić. U mnie ciasteczka zmieściły się swobodnie na jednej blaszce ( choć mam dość dużą blachę w piekarniku, bo i piekarnik u mnie jest duży )
Ciastka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 30 minut
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po całkowitym wystudzeniu zdejmujemy z blachy. Ciastka mogą się nieco przykleić do papieru, więc zdejmujemy je delikatnie za pomocą nożyka podcinając spód
MUS Z DYNI: Pierwszym etapem jest umycie i wydrążenie dyni z farfocli i pestek, które znajdują się w środku. Następnie miąższ ze skórką kroimy na mniejsze części i zawijamy w folię, w ten sposób, aby w czasie pieczenia z foli nie wylewał się płyn wypływający z dyni ( brzegi foli kierujemy ku górze, a nie na spód ) Tak przygotowane kawałki dyni w foli wkładamy na blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy w nim ok 1 godziny. Po tym czasie piekarnik otwieramy i nieco schładzamy. Dynię ostrożnie wyjmujemy z piekarnika ( w foli będzie sporo płynu, który puściła dynia, więc uważać, aby się nie poparzyć ), rozwijamy folię, wylewamy płyn i po przestudzeniu oddzielamy miąższ od skórki ( najlepiej zrobić to dużą łyżką ). Oddzielony miąższ przekładamy do miski. W dalszym ciągu z dyni będzie wypływał płyn, który należy zlewać, jeśli mus będzie przeznaczony na ciasto. Im bardziej odparowany, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że z ciasta zrobi się zakalec. Jeśli mus przeznaczam na ciasto to z miski co kilka minut zlewam wodę, która zbiera się wokół miąższu. Odsączona kilkakrotnie z płynu dynia i tak wymaga jeszcze odparowania na gazie. Dlatego należy ją przełożyć do rondelka ( najlepiej szerokiego ) i odparowywać ją jeszcze na niewielkim gazie, aż pozbędziemy się płynu. Na koniec blendujemy na jednolitą masę Jeśli mus jest przeznaczony na zupę, to nie trzeba ani zlewać wody z miseczki, ani odparowywać . Miąższ wystarczy rozdrobnić blenderem. I posiadając już mus możemy przystąpić do wypieków i gotowania:)