Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne i łatwe do upieczenia ciastka serowe posypane cynamonowym cukrem. Doskonała słodycz do niedzielnej kawy.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 58
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdz...
Odsłon: 630
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 61
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 58
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdz...
Odsłon: 630
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 61
Składniki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do dużej miski przekładamy ser, dodajemy do niego całe jajko, cukier, sól i olej. Całość rozdrabniamy na gładką masę łyżką, ale możemy też posłużyć się blenderem. Do tak przygotowanej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wstępnie mieszamy łyżką, a gdy trochę się połączy przekładamy na blat i krótko wyrabiamy rękami.
Formujemy wałek, który dzielimy na 12-14 kawałków. Każdy kawałek kulamy w rękach, lekko spłaszczamy i wierzchem maczamy w cukrze zmieszanym z cynamonem. Tak przygotowane ciastko układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka układamy w dużych odstępach ponieważ znacznie urosną. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 20 minut.
Po tym czasie wykładamy je na talerz do przestygnięcia. Pyszne, pachnące cynamonem ciasteczka twarogowe gotowe!