Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasteczka z kremem"
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4636
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34341
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2041
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113728
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4636
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34341
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2041
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113728
Składniki
Z ciasta francuskiego wytnij 10 kółek i 10 gwiazdek. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Włóż do piekarnika blachę z ciasteczkami, piecz 15-20 min. Wystudź.
Do miski włóż żółtka, dodaj 35 g cukru pudru, mąkę ziemniaczaną oraz ekstrakt waniliowy lub kilka kropli aromatu. Starannie utrzyj mikserem, by nie było grudek. Do rondelka wlej mleko, dodaj 35 g cukru pudru, zagotuj. Gdy mleko zacznie wrzeć, cienkim strumieniem wlej je do żółtek, energicznie mieszając.
Płyn przelej do rondelka, gotuj na małym ogniu ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Gdy nieco przestygnie, dodaj do niego miękkie masło. Ubij aż krem będzie gładki, po czym odstaw do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno. W kilku porcjach dodaj do kremu budyniowego, wymieszaj.
Cukier wsyp na patelnię. Rozpuść na średnim ogniu, podgrzewaj (nie mieszając), aż osiągnie jasnobrązowy kolor. Orzechy zanurz w gorącym karmelu, widelcem zrób karmelowe nitki. Gwiazdki posyp cukrem pudrem i ułóż na nich lekko ciepłe orzechy. Na kółka z ciasta wyłóż krem, przykryj gwiazdkami.
40 minut. Sztuka: 290 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie