Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przepis, który wywołuje u mnie słodkie wspomnienia z dzieciństwa. Dość często robiliśmy je w domu, gościły one u nas nie tylko od święta. Ten przepis to oryginalny przepis z jakiego były robione ponad 35 lat temu. Mam nadzieje, ze ten przepis na ciasteczka z PRL – u, orzeszki z kremem orzechowym i Wam się spodoba.
Przepis dnia
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 228
Delikatna biała pizza z ziemniakami, gotowaną szynką Prosciutto cotto i pesto...
Odsłon: 121
Jesienna rozgrzewająca potrawa.
Odsłon: 247
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 2210
Warzywne smakowitości. Połączenie smaku orzechów włoskich, granatu i kolendry...
Odsłon: 109
Temu smaku nie oprze się nikt, wypróbuj i przekonaj się. To wyjątkowo aromaty...
Odsłon: 97
Przepis dnia
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 228
Delikatna biała pizza z ziemniakami, gotowaną szynką Prosciutto cotto i pesto...
Odsłon: 121
Jesienna rozgrzewająca potrawa.
Odsłon: 247
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 2210
Warzywne smakowitości. Połączenie smaku orzechów włoskich, granatu i kolendry...
Odsłon: 109
Temu smaku nie oprze się nikt, wypróbuj i przekonaj się. To wyjątkowo aromaty...
Odsłon: 97
Składniki
Rozpocząć od zrobienia skorupek: białka oddzielić od żółtek. W misce ubić białka na sztywną pianę z dodatkiem soli. Ubite białka odstawić na bok i utrzeć żółtka wraz z cukrem, na jasną i puszystą masę. Do dobrze utartych żółtek dodać miękkie masło i dalej ucierać. Do utartej masy dodać ocet i przesianą mąkę, wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto dobrze wyrobić na gładką masę. Do ciasta dodać pianę z białek i dobrze wyrobić, ciasto nie powinno się kleić. W razie potrzeby ciasto można podsypać odrobiną mąki.
Z ciasta odrywać małe kawałki i formować z nich kuleczki. Każda porcje umieścić w formie i smażyć do momentu uzyskania złotego koloru. Brzegi gotowych skorupek wyrównać nożem. Okruszki zachować do kremu.
Następnie zrobić krem: do garnuszka wbić jajko i utrzeć z cukrem. Do utartego jajka dodać mleko i zagotować mieszając. Kiedy baza do kremu się zagotuje, ściągnąć ja z grzania i dodać do niej kakao. Całość dobrze wymieszać i odstawić do wystudzenia. Orzechy rozdrobnić. Do miski wkroić masło i utrzeć je na puszystą masę za pomoca miksera. Do utartego masła dodawać powoli wystudzoną masę jajeczną oraz kilka kropel cytryny. Całość dobrze wymieszać. Na koniec do kremu dodać rozdrobnione orzechy i okruszki z ciasteczek. Gotowym kremem przekładać ciasteczkowe skorupki.