Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciastka grzybki jadłam ostatni raz w dzieciństwie. Pamiętam, że wywołały dużo uśmiechu i pozytywnych wrażeń, kiedy je zobaczyłamZachęćcie swoje pociechy do wspólnego przygotowania tych wspaniałych grzybków, a zabawy i wrażeń będzie na pewno mnóstwo. Owszem, są pracochłonne w przygotowaniu, ale pomoc malutkich rączek i efekt finalny wynagrodzi wszystko. Ciastka grzybki to nic innego jak połączenie kruchego ciastka z ulubionym kremem, który ukryty jest pod kapeluszem grzybka. Wierzch kapelusza zanurzony jest w polewie czekoladowej, a nóżka zanurzona w maku, aby ciastka bardziej realistycznie przedstawiały prawdziwe grzyby.
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4613
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4077
Białkowy chlebek proteinowy to wypiek, który łączy znakomity smak i wartości...
Odsłon: 27
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4613
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4077
Białkowy chlebek proteinowy to wypiek, który łączy znakomity smak i wartości...
Odsłon: 27
Składniki
Składniki na około 20 średniej wielkości grzybków Ciasto kruche mąka pszenna 2 szklanki 450 g szczypta soli cukier puder 1/2 szklanki około 80 g żółtka z 2 dużych jaj margaryna 200 g zimna woda 3 łyżki Krem orzechowy mleko w proszku 1 szklanki mleko 70 ml miękkie masło 1 łyżka cukier wanilinowy 16 g orzechy włoskie 100 g serek mascarpone 200 g śmietana 30 % 200 ml cukier puder 2 łyżki Ponadto suchy mak 1-2 łyżki białko z 1 jajka Polewa kakaowa masło 50 g cukier 1/2 szklanki mleko 4 łyżki gorzkie kakao 3 łyżki
Przygotowanie Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Następnie dodajemy posiekaną margarynę i zimną wodę, wszystkie składniki siekamy z grubsza i rozcieramy palcami do momentu uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy żółtka, początkowo siekamy, a potem ciasto zagniatamy na stolnicy. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie kule, spłaszczamy je i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Orzechy z grubsza siekamy i prażymy na suchej patelni, co jakiś czas mieszamy. Kiedy orzechy wystygną mielimy je w blenderze. W rondlu umieszczamy mleko, masło i cukier wanilinowy i podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Następnie dodajemy mleko w proszku i mieszamy energicznie, aby pozbyć się grudek. Dodajemy zmielone orzechy, chwilę podgrzewamy i odstawiamy masę do wystudzenia. Serek mascarpone ubijamy z wcześniej przesianym cukrem pudrem. Następnie dodajemy mocno schłodzoną kremówkę i ubijamy na sztywny krem. Partiami dodajemy do kremu wystudzoną mieszankę z mleka w proszku, stale miksujemy. Gotowy krem przekładamy do miski i chłodzimy w lodówce. Schłodzone ciasto dzielimy na trzy części z przeznaczeniem na kapelusze, które pieczemy na foremkach do kruchych babeczek, drugą na blaszki i trzonki. Ciasto wałkujemy i wykrawamy od foremek krążki, układamy na zewnętrznej, natłuszczonej stronie foremki i lekko formujemy nasze kapelusze. Od pierścienia wykrawamy blaszki tak, aby były nieco mniejsze od kapeluszy, robimy na środku dziurkę wielkości odpowiedniej do trzonka. Natomiast z trzeciej części ciasta formujemy trzonki, a grubszą końcówkę maczamy w białku i maku. Wszystkie części ciasta pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 °C przez 10-15 minut. Ciasto studzimy na kratce. Kapelusz nadziewamy kremem, przykrywamy blaszką i umieszczamy trzonek. Kapelusze delikatnie zanurzamy w polewie. W rondlu umieszczamy masło, cukier i mleko podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Garnek zdejmujemy z palnika i szybciutko dodajemy przesiane kakao, energicznie mieszamy. Ciastka przechowujemy w lodówce, najlepsze do jedzenia są po paru godzinach lub następnego dnia, kiedy ciasto nieco zmięknie. Smacznego