Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciastka księżyce w wanilinowym cukrze"
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3860
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34220
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1639
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113654
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3860
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34220
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1639
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113654
Składniki
ok. 120 minut
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodać mielone migdały oraz 12,5 dag cukru i 1 torebkę cukru wanilinowego. Dołożyć masło pokrojone na małe kawałeczki.
posiekać nożem, aż powstaną grudki. Wtedy dodać żółtka i szybko (żeby rękami nie ogrzewać) zagnieść kruche ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto podzielić na małe porcje. Z każdej uformować wałeczek. Wygiąć go tak, aby przypominał księżyc. Ciastka ułożyć na blachach przykrytych pergaminem. Kolejno wstawiać do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec po 12-15 minut.
Upieczone ciastka ostrożnie zdjąć z blachy wraz z pergaminem i przestudzić. Pozostały cukier wymieszać z drugą torebką cukru wanilinowego. Ciastka obtoczyć w przygotowanej cukrowej mieszance.
Do ciasta kruchego bierzemy schłodzony tłuszcz (masło, margarynę). Inaczej zostanie wchłonięty przez mąkę, a ciasto po upieczeniu będzie twarde jak kamień.Źródło: Życie na gorąco