Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czasem nachodzi nas ochota na coś słodkiego. Nie zawsze jednak mamy coś pod ręką. Na ratunek przychodzą wtedy ciasteczka ślimaczki. Proste w wykonaniu, mocno kruche i pyszne.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17184
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 392
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 57
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 122
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 168
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17184
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 392
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 57
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 122
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 168
Składniki
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, dodajemy cukier i masło. Całość siekamy do lekkiego połączenia składników. Dodajemy żółtka oraz śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao oraz cynamon. Zawijamy w folię i wkładamy na ok 30 minut do zamrażarki.
Jasne ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta (ok ½ cm grubości), wierzch smarujemy białkiem. Ciemne ciasto rozwałkowujemy na tą samą wielkość. Kładziemy na jasnym cieście. Delikatnie wałkujemy. Smarujemy białkiem i zwijamy w rulon. Zawijamy w folię i wkładamy na ok 30 minut do zamrażarki.
Schłodzone ciasto kroimy na plasterki ok ½ cm szerokości. Układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 15 minut. Studzimy