Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciastka z jabłkami i karmelem"
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 178
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 178
Składniki
Ciasto francuskie rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na placek o grubości ok. 4 mm i wykrój z niego kółeczka o średnicy foremek. Oczyść jabłka, obierz je, wyjmij gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Posmaruj sokiem z cytryny, włóż do rondelka i posyp połową cukru. Podlej wodą i podgotuj.
Na patelni przygotuj jasny karmel z reszty cukru. Dodaj masło, zdejmij z ognia i pomieszaj. Uważaj, gdyż karmel jest gorący. Zalej nim dno foremek. Odcedź jabłka i poukładaj je ciasno na karmelu w foremkach. Resztę soku z jabłek wymieszaj ze skrobią, zagotuj i wlej na jabłka. Przykryj kółeczkami z ciasta francuskiego i poprzekłuwaj je widelcem.
Foremki rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (podczas pieczenia może wyciekać karmel). Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 185° C do przyrumienienia. Odstaw do schłodzenia. Czas przygotowania: 40 minut, cena porcji: ok. 3 zł, kalorie: porcja ok. 158 kcal.Źródło: Na żywo