Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na świąteczne wypieki uważam za oficjalnie otwarty. Na pierwszy rzut ciasto ajerkoniakowe <3. To propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią ciasta z masą. Idealnie dopełni świąteczny zestaw ciast. Będzie się pięknie prezentował obok piernika, sernika i makowca.
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 79
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 79
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
Wymiary formy 30 cm x 25 cm Rozpoczynamy od upieczenia biszkoptów. Na początku rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Następnie do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 160° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Biszkopt powinien być gotowy po około 30 – 35 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Gotowy zostawiamy do wystudzenia.
Dokładnie w taki sam sposób przygotowujemy biszkopt czekoladowy, czekoladę dodajemy razem z mąką i proszkiem do pieczenia. Z wystudzonego biszkoptu wycinamy małym kieliszkiem dziurki.
Następnie zabieramy się z masę. Podgrzewamy 300 ml mleka. W pozostałej części rozpuszczamy budyń, a później dodajemy go do gotującego się mleka. Chwilę podgrzewamy, cały czas energicznie mieszając żeby się nie przypaliło. Budyń przykrywamy folią spożywczą i odkładamy w zimne miejsce do całkowitego wystudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody (1/4 szklanki) i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia.
Kolejnym krokiem jest utarcie masła z cukrem pudrem na puszystą i jasną masę. Następnie dodajemy żółtka i dokładnie ucieramy. Później stopniowo dodajemy budyń i mleko w proszku. Kiedy składniki się dobrze połączą dodajemy stopniowo wódkę i cały czas ucieramy masę. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę i dobrze wzszsytko mieszamy.
Kremówkę ubijamy pod koniec dodając utrwalacz do śmietany i cukier puder.
Kiedy już wszystko mamy przygotowane rozpoczynamy składanie ciasta. Jasny biszkopt pokrywamy połową tężejącej masy, następnie układamy biszkopt czekoladowy z dziurami, który przykrywamy resztą masy. Następnie na masie układamy kółeczka z czekoladowego biszkoptu, które przykładamy bitą śmietaną. Na koniec całość dekorujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto odkładamy w zimne miejsce do stężenia. Smacznego ;)