Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Bajka siostry Anastazji zaskakuje swoim wyglądem i kolorystyką. Jest jednak dość pracochłonne, dlatego przedstawiam moje ciasto inspirowane tym klasykiem – znacznie prostsze w wykonaniu, z ciekawą nutką mojego ulubionego kokosa.
Blaszka o wymiarach 24 x 36 cm
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 256
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 37
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 256
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 37
Składniki
Jajka i cukier ubij na gęstą i lśniącą masę. Powoli dodawaj mąkę, proszek do pieczenia i wodę. Delikatnie wymieszaj, po czym przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 24x36 cm. Wstaw ją do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz przez ok. 25 minut – do suchego patyczka.
Rozpuść żelatynę i 2 opakowania galaretek w proszku w gorącej wodzie. Odstaw do przestudzenia i lekkiego stężenia.
Śmietankę ubij z dwoma rodzajami cukrów. Około ¼ masy śmietanowej odłóż na bok. Do pozostałej śmietany dodawaj po łyżce tężejącą galaretkę, nie przerywając miksowania na najwyższych obrotach. Masa musi być jednolita, bez grudek.
Galaretki cukrowe pokrój w kostkę. Odłóż na bok około ¼ z nich. Pozostałe dodaj do masy śmietanowej i dobrze wymieszaj.
Upieczone i wystudzone ciasto podziel na dwa płaty. Na dolny płat nałóż masę śmietanową z galaretkami. Przykryj drugim płatem ciasta, na które nałóż odłożoną wcześniej, pozostałą masę. Wierzch ciasta Bajka siostry Anastazji udekoruj pozostałymi kawałkami galaretek. Obficie posyp je także wiórkami kokosowymi.
Ciasto najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce.