Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto banoffee bez pieczenia, z bananami, toffi, bitą śmietaną, mascarpone i posypane tartą czekoladą. Ciasto jest szybkie, łatwe w przygotowaniu, a przede wszystkim przepyszne.
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 129
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 747
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 360
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 129
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 747
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 360
Składniki
Herbatniki rozdrabniamy na piasek, dodajemy roztopione masło, kakao, roztopioną czekoladę i mieszamy. Masą wypełniamy dno foremki i wstawiamy do lodówki na około pół godziny.
Puszkę z masą kajmakową wstawiamy do gorącej wody aby lekko zmieniła konsystencję na luźniejszą. Masą kajmakową smarujemy dno herbatnikowe. Na masie układamy banany pokrojone w plastry (wcześniej skropione sokiem z cytryny)
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone. Pod koniec dodajemy ostudzoną żelatynę. Ubijamy do uzyskania jednolitej masy. Krem przekładamy na banany i górę posypujemy tartą czekoladą deserową. Ciasto wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 4 h.