Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne ciasto bez pieczenia Milky Way
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 5347
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 5347
Składniki
Herbatniki zblendować na piasek. Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, następnie dodać do pokruszonych herbatników, dokładnie wymieszać i wyłożyć na blaszkę o wym.25x25. Ciasteczka wygładzić za pomocą łyżki lekko przygniatając.
Mleko przelać do garnuszka, dodać cukier ( całość podgrzewać na małym ogniu- ale nie zagotowujemy) a gdy cukier się całkowicie rozpuści dodać masło i mieszać aż do momentu całkowitego roztopienia się masła. Następnie całość przelać do większej miski i do jeszcze ciepłego mleka z masłem dodawać stopniowo mleko w proszku. Masa powinna wyjść gęsta i gładka bez grudek. Jeszcze ciepłą masę wylać na pokruszone herbatniki i rozsmarować po całości.
Na masę mleczną układamy 1 warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy masę krówkową i rozsmarowujemy po całości. Na masę krówkową wykładamy 2 warstwę herbatników i wkładamy ciasto do lodówki.
Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno z cukrem pudrem. W 30ml wrzącej wody rozpuścić 2 łyżeczki żelatyny, wymieszać a gdy żelatyna jest jeszcze ciepła dodać do niej 2 łyżeczki ubitej śmietany ( żeby ją zahartować ) dokładnie wymieszać a następnie z powrotem wlać do ubitej śmietany cały czas miksując. Na drugą warstwę herbatników wyłożyć ubitą śmietanę, rozsmarować po całości a następnie włożyć ciasto do lodówki na całą noc, żeby kremy zastygły. Rano zrobiłam polewę
Wszystkie składniki na polewę przełożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu aż wszystko się rozpuści i połączy. Polewa powinna wyjść lekko gęsta i gładka. Polewę przestudzić a następnie wyłożyć na wierzch ciasta. Polewa nie może być zbyt ciepła bo wsiąknie w krem, trzeba polewę również rozprowadzić dosyć szybko po cieście, bo jak zacznie zastygać to ciężko będzie się ją rozprowadzało. Ciasto włożyć ponownie do lodówki na kilka godzin i można zajadać Smacznego!