Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bez pieczenia z mascarpone i kajmakiem to jeden z tych deserów, których przygotowanie jest bardzo proste, ale wymaga nieco cierpliwości. Nim ukroisz pierwszy kawałek, musi kilka godzin poleżakować w lodówce. Warto jednak poczekać!
Domowe wafle do deser mojego dzieciństwa z masą orzechową, dżemem z czarnej p...
Odsłon: 12
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 31
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 26
Przełożony powidłami piernik kasztelański to szybki w przygotowaniu wariant ś...
Odsłon: 2457
Domowe wafle do deser mojego dzieciństwa z masą orzechową, dżemem z czarnej p...
Odsłon: 12
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 31
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 26
Przełożony powidłami piernik kasztelański to szybki w przygotowaniu wariant ś...
Odsłon: 2457
Składniki
Zmiel herbatniki w malakserze (lub np. rozgnieć wałkiem). Wymieszaj dokładnie z kakao i połącz z roztopionym w kąpieli wodnej masłem. Wyłóż dno tortownicy o średnicy 24-26 cm papierem do pieczenia. Przełóż do formy masę z herbatników, rozprowadź ją równomiernie na dnie i dociśnij. Wstaw tortownicę do lodówki na około pół godziny.
Zmiksuj serek mascarpone z masą kajmakową. W osobnym naczyniu ubij na sztywno śmietanę. Mikserem na niskich obrotach połącz ją z masą serowo-kajmakową. Dosłodź do smaku cukrem pudrem. W niewielkiej ilości gorącej (około 60-70°C) wody rozpuść żelatynę i dodaj do niej 2-3 łyżki masy. Wymieszaj dokładnie. Tak przygotowaną żelatynę dodaj do masy i miksuj jeszcze przez chwilę. Przełóż masę serowo-kajmakową do tortownicy. Wyrównaj i wstaw formę z powrotem do lodówki – tym razem na około 3 godziny (do czasu aż masa całkowicie stężeje).
Przygotuj polewę do ciasta. Roztop czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Wymieszaj i połącz ze śmietaną w jednolitą masę. Poczekaj, aż przestygnie i nieco stężeje. Przelej ją do formy z ciastem i odstaw do lodówki na kolejną godzinę. Przed podaniem ozdób ciasto płatkami migdałów.