Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na nietypowe, przepyszne ciasto czekoladowe na bazie ciemnego piwa. Piękna, głęboka barwa i obfita czapa piany z mascarpone i śmietany – dokładnie o taki efekt nam chodzi. Ciasto jest lekkie, ale też niesamowicie wilgotne, prawie jakby było dodatkowo nasączane. Piwo jest wyraźnie wyczuwalne w smaku, więc nie podałbym tego ciasta dzieciom! To deser zdecydowanie dla dorosłych, którzy chcą przygotować coś prostego i jednocześnie zaskoczyć swoich gości.
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 33
Dzięki temu przepisowi przygotujesz prawdziwy śląski obiad, którego nie odmów...
Odsłon: 761
Polecam. Trudno się oprzeć. Jesienią smakują najlepiej.
Odsłon: 117
Dziś na obiadek polecam pyszna Szynkę w sosie własnym
Odsłon: 48
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 33
Dzięki temu przepisowi przygotujesz prawdziwy śląski obiad, którego nie odmów...
Odsłon: 761
Polecam. Trudno się oprzeć. Jesienią smakują najlepiej.
Odsłon: 117
Dziś na obiadek polecam pyszna Szynkę w sosie własnym
Odsłon: 48
Składniki
Do miski przesiej 175 g mąki pszennej, 50 g ciemnego kakao, łyżeczkę sody oczyszczonej i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Po pozbyciu się grudek wymieszaj wszystko za pomocą rózgi do równego rozprowadzenia składników.
Do osobnej miski przełóż 130 g miękkiego masła i 250 g brązowego cukru. Tłuszcz z cukrem utrzyj za pomocą miksera do uzyskania jasnej, dość puszystej masy.
Dodaj do masła pozostałe składniki ciasta. Rób to naprzemiennie, dodając po jednym jajku, po kilka łyżek mąki i kilka łyżek piwa, za każdym razem starając się dokładnie połączyć ze sobą zawartość miski. Po dodaniu wszystkich składników, konsystencja ciasta może sprawiać wrażenie, że nie jest do końca gładka – to żaden problem.
Po dodaniu wszystkich składników przelej ciasto do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm. Wierzch ciasta wyrównaj za pomocą sylikonowej szpatułki.
Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 60 – 70 minut, do suchego patyczka.
Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw w formie na około 10 minut, do lekkiego przestudzenia. Po tym czasie delikatnie wyjmij je z blaszki, pozbądź się papieru do pieczenia i odstaw ciasto na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Do dużej miski przełóż 150 g zimnego mascarpone i dodaj do niego 100 ml zimnej, 36 % śmietanki, 20 g cukru pudru i jedną łyżeczkę pasty waniliowej. Składniki ubij mikserem na wysokich obrotach do uzyskania sztywnego kremu.
Wyłóż krem na wystudzone ciasto, rozprowadź go równo po całym wierzchu i wygładź jego powierzchnię za pomocą dużej szpatułki. Ozdób ciasto odrobiną świeżo startej, ciemnej czekolady.
Smacznego!