Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto czekoladowe z gruszkami. Puszyste i sprężyste ciasto czekoladowe, które przy każdym kontakcie z widelczykiem odbija się jak piłka odbita od ziemi. Wysokie niczym wieżowiec i potężnie czekoladowe a co najlepsze składa się tylko z 3 składników. W środku świetnie zadomowiły się pyszne kwaśne gruszki oraz orzechy włoskie. Całość polana polewą z gorzkiej czekolady, która świetne przełamuje smak ciasta więc nic tylko piec. Przyjęcia czy urodziny idealnie się nada.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7893
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1149
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13659
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7893
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1149
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13659
Składniki
Czekoladę roztapiamy w gorącej kąpieli. Odstawiamy do ostudzenia. Gruszki kroimy w małą kostkę. Orzechy siekamy, zostawiając większe kawałki.
Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną masę (lepiej się ubiją jeśli dodasz szczyptę soli). Do żółtek i ostudzonej czekolady dodajemy ubite białka, delikatnie łączymy składniki. Następnie dodajemy gruszki i orzechy. Wszystko razem ponownie łączymy. Wylewamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę.
POLEWA: Do rondelka dodajemy śmietanę i czekoladę. Czekamy aż czekolada się rozpuści, a cały sos się zagęści. Na koniec dodajemy miodu i soli. Gdy ciasto się upiecze na samą górę wylewamy naszą polewę. Albo zjadamy wszystko odrazu, albo odstawiamy do lodówki żeby polewa zastygła. Wszystko zależy od ciebie