Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto czekoladowe z gruszkami. Puszyste i sprężyste ciasto czekoladowe, które przy każdym kontakcie z widelczykiem odbija się jak piłka odbita od ziemi. Wysokie niczym wieżowiec i potężnie czekoladowe a co najlepsze składa się tylko z 3 składników. W środku świetnie zadomowiły się pyszne kwaśne gruszki oraz orzechy włoskie. Całość polana polewą z gorzkiej czekolady, która świetne przełamuje smak ciasta więc nic tylko piec. Przyjęcia czy urodziny idealnie się nada.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10039
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1154
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11551
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 558
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10039
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1154
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11551
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 558
Składniki
Czekoladę roztapiamy w gorącej kąpieli. Odstawiamy do ostudzenia. Gruszki kroimy w małą kostkę. Orzechy siekamy, zostawiając większe kawałki.
Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną masę (lepiej się ubiją jeśli dodasz szczyptę soli). Do żółtek i ostudzonej czekolady dodajemy ubite białka, delikatnie łączymy składniki. Następnie dodajemy gruszki i orzechy. Wszystko razem ponownie łączymy. Wylewamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę.
POLEWA: Do rondelka dodajemy śmietanę i czekoladę. Czekamy aż czekolada się rozpuści, a cały sos się zagęści. Na koniec dodajemy miodu i soli. Gdy ciasto się upiecze na samą górę wylewamy naszą polewę. Albo zjadamy wszystko odrazu, albo odstawiamy do lodówki żeby polewa zastygła. Wszystko zależy od ciebie