Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste ciasto drożdżowe przygotowane na słodkim mleku skondensowanym. Jest na tyle słodkie, że nie potrzebuje żadnych dodatków. Najlepiej smakuje pierwszego dnia, tuż po upieczeniu, posmarowane masłem. Idealna propozycja na drugie śniadanie lub na deser do kubka gorącej herbaty.
Keksówka 30x10 cm
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8532
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 569
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8532
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 569
Składniki
Do miski porusz świeże drożdże. Dodaj cukier, mleko i 2-3 łyżki mąki. Składniki wymieszaj. Zaczyn odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia.
Pozostałą część mąki przesyp do osobnej miski. Dodaj roztopione masło, wbij jedno całe jajko, dodaj mleko skondensowane i wyrośnięty zaczyn. Zagnieć gładkie jednolite ciasto. Ciasto drożdżowe zagniataj do momentu, aż całkowicie będzie odchodzić od miski i od dłoni.
Keksówkę o wymiarach 30x10 cm wyściel papierem do pieczenia. Ciasto drożdżowe podziel na dwie równe części. Z każdej z nich uformuj wałeczek. Zapleć dwa kawałki ciasta i przełóż plecionkę do keksówki.
Ciasto drożdżowe z mlekiem skondensowanym odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wyrośniętą drożdżówkę piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45 minut (do zarumienienia).