Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Punkt obowiązkowy początku lata - puszyste ciasto drożdżowe z dużą ilością truskawek, rabarbaru i słodką, chrupiącą kruszonką.
Dzisiaj sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z borówką amerykańską i galar...
Odsłon: 579
Szybki i zdrowy pomysł na lunch do zabrania do pracy. Z dodatkiem pieczonego...
Odsłon: 25
Dzisiaj sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z borówką amerykańską i galar...
Odsłon: 579
Szybki i zdrowy pomysł na lunch do zabrania do pracy. Z dodatkiem pieczonego...
Odsłon: 25
Składniki
Mleko podgrzewamy z masłem i 1 łyżką cukru. Masło powinno się roztopić. Studzimy do około 35 stopni. Dodajemy drożdże i 1 łyżkę mąki. Zostawiamy na około 10-15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Zaczyn drożdżowy mieszamy z pozostałymi składnikami ciasta. Zagniatamy, aż uzyskamy gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka lub mąki. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Od razu szykujemy kruszonkę. Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy mąkę i cukier. Zagniatamy, aby składniki się połączyły. Wkładamy do lodówki. Szykujemy owoce. Truskawki obieramy z szypułek. Z rabarbaru obcinamy liście i zdrewniałe końcówki. Obieramy do ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.
Wyrośnięte ciasto wkładamy do foremki i rozkładamy równomiernie. Ja robiłam w formie 24x34cm, ale spokojnie możecie zrobić w większej, bo ciasto po upieczeniu bardzo mocno wystawało powyżej formy. Blachę przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy jeszcze na 30 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie na cieście układamy truskawki i rabarbar. Lekko wciskamy w ciasto. Z lodówki wyciągamy kruszonkę. Odrywamy kawałki i rozsypujemy na owocach. Pieczemy w 180 stopniach przez koło 40- 45 minut. Ja piekłam 50 minut i spód ciasta był już trochę zbyt mocno wypieczony. Ciasto jest równie pyszne na ciepło jak i na zimno.