Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Kinder Country bez pieczenia to kolejna propozycja deseru, inspirowanego popularnym batonikiem, znakomity smakołyk dla wszystkich miłośników słodkości. Puszysta masa z serkiem mascarpone, śmietaną kremówką i mlekiem skondensowanym, a do tego ekspandowana pszenica oraz czekolada, to świetne połączenie składników, wyśmienity pomysł na pyszne ciasto bez pieczenia.
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1021
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 108
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1147
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 202
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1021
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 108
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1147
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 202
Składniki
W garnku umieszczamy połamaną czekoladę i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej często mieszając. Rozpuszczoną czekoladę zdejmujemy z ognia. Do miski wsypujemy ekspandowaną pszenicę, dodajemy do niej rozpuszczoną jeszcze gorącą czekoladę i wszystko dokładnie razem łączymy. Gotową masę na spód ciasta przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i starannie ją rozprowadzamy, delikatnie dociskając łyżką a następnie wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Do miski przekładamy serek mascarpone, wlewamy mleko skondensowane słodzone i wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Do drugiej miski wlewamy schłodzoną śmietanę i ubijamy ją ale niezbyt sztywno, stopniowo wsypujemy śmietan fixy. Ubitą śmietanę przekładamy do masy z mascarpone oraz mleka skondensowanego i całość krótko miksujemy aż składniki się połączą. Do masy wsypujemy pszenicę ekspandowaną i wszystko mieszamy łyżką. Tak przygotowaną masę przekładamy na spód ciasta i dokładnie ją rozprowadzamy.
Do garnka wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i wszystko rozpuszczamy na bardzo małym płomieniu cały czas mieszając. Gdy polewa będzie idealnie gładka zdejmujemy garnek z ognia i wszystko studzimy. Ciasto polewamy rozpuszczoną i wystudzoną czekoladą dokładnie ją rozprowadzając. Wierzch posypujemy ekspandowaną pszenicą. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.