Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Kinder Country bez pieczenia to kolejna propozycja deseru, inspirowanego popularnym batonikiem, znakomity smakołyk dla wszystkich miłośników słodkości. Puszysta masa z serkiem mascarpone, śmietaną kremówką i mlekiem skondensowanym, a do tego ekspandowana pszenica oraz czekolada, to świetne połączenie składników, wyśmienity pomysł na pyszne ciasto bez pieczenia.
Przepis dnia
Pieczone warzywa to dla mnie przebój tego roku - bardzo intensywne w smaku i...
Odsłon: 348
Pieczona papryka faszerowana mięsem wieprzowo-wołowym i ryżem do sprawdzony p...
Odsłon: 1045
Deser cappuccino to prawdziwa czekoladowo-kawowa uczta w pucharku. Kremowy mu...
Odsłon: 1300
Delikatne mięso, aromatyczne kurki, smaczne sery, to super połączenie aby pow...
Odsłon: 85
Ziemniaki z marchewką do obiadu to jeden ze sposobów przemycania zdrowia do n...
Odsłon: 74
Przepis dnia
Pieczone warzywa to dla mnie przebój tego roku - bardzo intensywne w smaku i...
Odsłon: 348
Pieczona papryka faszerowana mięsem wieprzowo-wołowym i ryżem do sprawdzony p...
Odsłon: 1045
Deser cappuccino to prawdziwa czekoladowo-kawowa uczta w pucharku. Kremowy mu...
Odsłon: 1300
Delikatne mięso, aromatyczne kurki, smaczne sery, to super połączenie aby pow...
Odsłon: 85
Ziemniaki z marchewką do obiadu to jeden ze sposobów przemycania zdrowia do n...
Odsłon: 74
Składniki
W garnku umieszczamy połamaną czekoladę i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej często mieszając. Rozpuszczoną czekoladę zdejmujemy z ognia. Do miski wsypujemy ekspandowaną pszenicę, dodajemy do niej rozpuszczoną jeszcze gorącą czekoladę i wszystko dokładnie razem łączymy. Gotową masę na spód ciasta przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i starannie ją rozprowadzamy, delikatnie dociskając łyżką a następnie wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Do miski przekładamy serek mascarpone, wlewamy mleko skondensowane słodzone i wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Do drugiej miski wlewamy schłodzoną śmietanę i ubijamy ją ale niezbyt sztywno, stopniowo wsypujemy śmietan fixy. Ubitą śmietanę przekładamy do masy z mascarpone oraz mleka skondensowanego i całość krótko miksujemy aż składniki się połączą. Do masy wsypujemy pszenicę ekspandowaną i wszystko mieszamy łyżką. Tak przygotowaną masę przekładamy na spód ciasta i dokładnie ją rozprowadzamy.
Do garnka wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i wszystko rozpuszczamy na bardzo małym płomieniu cały czas mieszając. Gdy polewa będzie idealnie gładka zdejmujemy garnek z ognia i wszystko studzimy. Ciasto polewamy rozpuszczoną i wystudzoną czekoladą dokładnie ją rozprowadzając. Wierzch posypujemy ekspandowaną pszenicą. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.