Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polane białą czekoladą i posypane kokosem. Delicje w sam raz na podwieczorek świąteczny.
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 280
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 23
Polecam.
Odsłon: 772
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2044
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 280
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 23
Polecam.
Odsłon: 772
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2044
Składniki
Najpierw robimy krem budyniowy. Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko (1/2 szklanki mleka odlewamy do miseczki) i wstawiamy na ogień umiarkowany. Resztę mleka łączymy z budyniami, cukrem i żółtkami. Dobrze mieszamy. Wrzące mleko zestawiamy z ognia, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy ponownie na ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W trakcie gotowania mogą powstawać grudki, nie przejmujemy się tym, jeśli będziemy energicznie mieszać, masa na koniec zrobi się gładka. W momencie, gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze „wulkany” zestawiamy go z ognia i przelewamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą „w kontakt”, aby nie tworzył się na powierzchni kożuch i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej. Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne, ponieważ krem nam w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy jego składniki będą miały podobną temperaturę! Teraz do misy miksera wrzucamy masło i rozbijamy je na puch. Następnie w 3-4 etapach dorzucamy masę budyniową. Dodajemy na koniec wiórki kokosowe. Mieszamy krem tylko do połączenia składników, nie za długo.
Składamy ciasto. Odkładamy 3 łyżki kremu na bok. Na dnie blaszki (u nas kwadratowa o boku 20 cm) układamy warstwę ciastek, na niej 1/2 pozostałego kremu i ciasteczka. Następnie układamy resztę kremu i ciasteczka na wierzchu. Odłożonym kremem smarujemy wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.
Przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką. Wylewamy polewę na wierzch ciasta i jeszcze miękką posypujemy równomiernie wiórkami kokosowymi. Bardzo zimną kremówkę razem z cukrem pudrem przekładamy do wysokiego naczynia. Ubijamy śmietankę na sztywno, ok. 4 minuty. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i na każdym ciasteczku robimy rozetkę, którą wieńczymy posypką.
Pyszne ciasto kokosowe bez pieczenia gotowe!