Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto idealne dla wielbicieli wiórków kokosowych. Nie jest zbyt skomplikowane. Przepis pochodzi ze starej gazetki ,, Moja Kuchnia ".
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5237
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 812
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11648
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5035
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1281
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5237
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 812
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11648
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5035
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1281
Składniki
Wykonanie: Ciasto kruche: 1.Schłodzoną margarynę posiekać. 2.Dodać żółtka, zagnieść z cukrem, mąką i proszkiem. 3.Ciasto wyrobić, włożyć do lodówki na około 30 minut. Masa jabłkowa: 1.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 2.Dusić w kilku łyżkach wody około 15-20 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aby owoce się nie przypaliły. 3.Wsypać galaretkę, zagotować i dobrze wymieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić. Masa kokosowa: 1.Białka z solą ubić na sztywno. 2.Dodać cukier, mąkę, i wiórki. 3.Delikatnie wymieszać. Masa orzechowa: 1.Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier i żółtka cały czas ubijając. 2.Orzechy, bułkę, mąkę i proszek wymieszać. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Polewa czekoladowa: 1.Masło rozpuścić. Dodać cukier i kakao. Mieszać aż wszystko się połączy. 2.Wlać mleko. Dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać aż czekolada się rozpuści. Zagotować, chwilę pomieszać i zdjąć z ognia.
Układanie: 1.Blaszkę natłuścić i obsypać bułką tartą. 2.Dno foremki wylepić ciastem 3.Zimną masę jabłkową wyłożyć na kruchy spód. 4.Masę kokosową wyłożyć na masę jabłkową. 5.Masę przechowa wyłożyć na masę kokosową. 6.Piec ok.50 minut w temp. 170°C. 7.Przestudzone ciasto polać przestudzoną polewą. 8.Dowolnie udekorować.