Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych ciast. Pieczenie tego ciasta i zapach jaki rozlega się w domu podczas jego robienia, zawsze poprawia mi humor. Smakuje o każdej porze roku. Uwielbiane jest przez domowników i gości. Pyszne i bardzo proste do zrobienia.
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 79
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 53
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 79
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 53
Składniki
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Orzechy uprażyć na suchej patelni i drobno zmielić w blenderze. W dużej misce utrzeć, na puszystą masę, jajka z cukrem i dodatkiem soli. Do utartych jajek dodać olej i dobrze wymieszać za pomocą miksera. Kiedy olej z jajkami dobrze się połączy, dodać do nich przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Całość dobrze wymieszać łyżką. Na koniec do ciasta dodać utartą marchewkę i zmielone orzechy. Ponownie dobrze wymieszać do połączenia składników.
Gotowe ciasto wylać na dużą blachę, na tą która jest częścią wyposażenia piekarnika. Blachę poprzednio wyłożyć pergaminem. Ciasto rozprowadzić równomiernie na dnie blaszki i piec w nagrzanym piekarniku, w 180 st. C, funkcja piekarnika góra – dół, przez około 25 minut, lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do przestygnięcia.
W międzyczasie zrobić krem: w misce utrzeć masło z cukrem pudrem na puszystą masę, do której następnie powoli dodawać serek i ekstrakt waniliowy, ucierając mikserem. Kiedy ciasto przestygnie wyrównać jego brzegi, odcinając z każdego pół centymetrowy pasek ciasta. Odcięte brzegi ciasta pokruszyć i zostawić do ozdoby.
Placek następnie podzielić na trzy równe części. Patrz film. Każdy z tak powstałych blatów przełożyć przygotowanym kremem. Troche kremu zostawić do udekorowania wierzchu ciasta. Posmarowane z wierzchu ciasto obłożyć pokruszonym ciastem i udekorować według uznania.