Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Maurycy to miodowo-makowe ciasto z dodatkiem gładkiego i słodkiego kremu z kaszy manny. Orzechy na wierzchu dodają mu przyjemnej chrupkości.
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4844
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4844
Składniki
Przygotuj ciasto miodowe. Mąkę przesiej. Dodaj do niej posiekane zimne masło i zagnieć na jednolitą masę. Dodaj jajka, miód, cukier i sodę. Ciasto rozwałkuj na okrągłe placki o średnicy 22 cm i wyłóż nimi wyłożone papierem do pieczenia tortownice. Piecz każdy spód przez ok. 10 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza. Ostudź i wyjmij. Okruchy odłóż na bok.
Przygotuj ciasto makowe. Białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Stopniowo dodawaj cukier i ocet. Do miski przesiej mąkę i wymieszaj całość delikatnie za pomocą drewnianej szpatułki. Na końcu dodaj mak i ponownie delikatnie go wmieszaj. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej masę makową. Piecz spód przez 25 minut w temperaturze 170 st. Celsjusza. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj krem. W garnku zagotuj mleko z dodatkiem cukru waniliowego. Wsyp kaszę manną. Zagotuj ją, cały czas mieszając przez ok. 2-3 minuty. Zdejmij garnek z ognia i pozostaw do wystygnięcia. Kasza powinna wchłonąć mleko. W osobnej misce utrzyj masło z cukrem. Dodawaj po łyżce ugotowanej kaszy, miksując po każdej, do uzyskania gładkiej konsystencji.
Złóż ciasto. Na spód miodowy wyłóż ok. 1/3 kremu. Przykryj blatem makowym i ponownie wyłóż równomiernie kolejną 1/3 część kremu. Na wierzchu połóż drugi blat miodowy. Pozostałym kremem posmaruj wierzch oraz boki ciasta. Pozostałą część przełóż do rękawa cukierniczego i uformuj gwiazdki dekoracyjne.
Gotowe ciasto Maurycy posyp siekanymi orzechami oraz odstawionymi wcześniej okruchami ciasta miodowego. Podawaj po schłodzeniu w lodówce przez co najmniej 4 godziny.