Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto migdałowo-marcepanowe"
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 23
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 260
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1161
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 116
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 23
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 260
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1161
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 116
Składniki
Masę marcepanową zetrzyj na tarce. Do przesianej mąki wsyp proszek do pieczenia oraz zmielone migdały, wymieszaj. Do miski włóż masło lub margarynę, dodaj masę marcepanową, cukier oraz cukier wanilinowy. Utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Wciąż miksując dodawaj po jednym jajku. Następnie w 4 porcjach dodaj suche oraz mleko.
Jabłka umyj, obierz ze skórki. Ostrym nożem odetnij czubek i usuń gniazda nasienne tak, aby jabłka pozostały w całości. Podłużną foremkę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej przygotowane ciasto i wciśnij w nie jabłka. Środek każdego wypełnij dżemem lub powidłami i przykryj odciętym czubkiem.
Piecz ok. 45 min w temperaturze 180°C do tzw. suchego patyczka.
70 minut. Porcja: 280 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie