Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne, łatwe i szybkie ciasto na kwaśnej śmietanie z jagodami i kruszonką. Ciasto jest puszyste i bardzo smaczne.
mikser ręczny, blaszka 25x36 cm
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 225
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1127
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 225
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1127
Składniki
Ważne, aby wszystkie składniki były w temp. pokojowej, jeśli chcesz uniknąć zakalca!!! Wszystkie składniki na kruszonkę wrzuć do miseczki i rozetrzyj palcami, aż zrobią się grudki. Gotową kruszonkę możesz wstawić na czas przygotowania ciasta do lodówki lub zamrażalnika. Białka ubij ze szczyptą soli i cukrem do białości, na jasną i puszystą masę. Następnie wrzuć żółtka, krótko wymieszaj mikserem tylko do połączenia. Wlej śmietanę i ponownie wymieszaj tylko do połączenia, na najniższych obrotach miksera. Wlej kilka kropli olejku śmietankowego do smaku i wsyp przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia na dwa, trzy razy. Całość wymieszaj trzepaczką rózgową tylko do połączenia, żeby nie było grudek. Tak przygotowane ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch i rozrzuć jagody, jagody przykryj kruszonką. Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 °C. Piecz 45 min. na funkcji góra – dół, bez termoobiegu, do tzw. suchego patyczka. Ciasto po przestygnięciu posyp cukrem pudrem, lub przygotuj lukier, u nas dzisiaj na bogato z lukrem. Smacznego!!!