Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne, łatwe i szybkie ciasto na kwaśnej śmietanie z jagodami i kruszonką. Ciasto jest puszyste i bardzo smaczne.
mikser ręczny, blaszka 25x36 cm
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3886
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34224
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1658
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113656
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3886
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34224
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1658
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113656
Składniki
Ważne, aby wszystkie składniki były w temp. pokojowej, jeśli chcesz uniknąć zakalca!!! Wszystkie składniki na kruszonkę wrzuć do miseczki i rozetrzyj palcami, aż zrobią się grudki. Gotową kruszonkę możesz wstawić na czas przygotowania ciasta do lodówki lub zamrażalnika. Białka ubij ze szczyptą soli i cukrem do białości, na jasną i puszystą masę. Następnie wrzuć żółtka, krótko wymieszaj mikserem tylko do połączenia. Wlej śmietanę i ponownie wymieszaj tylko do połączenia, na najniższych obrotach miksera. Wlej kilka kropli olejku śmietankowego do smaku i wsyp przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia na dwa, trzy razy. Całość wymieszaj trzepaczką rózgową tylko do połączenia, żeby nie było grudek. Tak przygotowane ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch i rozrzuć jagody, jagody przykryj kruszonką. Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 °C. Piecz 45 min. na funkcji góra – dół, bez termoobiegu, do tzw. suchego patyczka. Ciasto po przestygnięciu posyp cukrem pudrem, lub przygotuj lukier, u nas dzisiaj na bogato z lukrem. Smacznego!!!