Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto z białek z dodatkiem maku.
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 24
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 110
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 106
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 24
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 110
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 106
Składniki
Na poczatek przygotujemy ciasto.Masło roztapiamy w rondelku i studzimy.Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywno następnie dodajemy partiami cukier cały czas ubijamy zeby cukier się rozpuścił.Potem dodajemy mak a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Na koniec wlewamy roztopione i wystudzone masło.Blaszkę ( u mnie 25x25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia wyłożyć ciasto i wyrównać.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160C i pieczemy do suchego patyczka ok.35 min. Teraz czas na krem budyniowy.Na mleku z dodatkiem cukru gotujemy budyń.Studzimy.Masło miksujemy na puszystą masę i partiami dodajemy wystudzony budyń. Wystudzone ciasto dzielimy na dwa blaty. Na jeden makowy blat nakładamy ok.2/3 kremu budyniowego. Teraz przykrywamy drugim blatem i na wierzchu smarujemy pozostałym kremem. Gruszki odsączamy z zalewy kroimy na mniejsze kawałki i wykładamy na krem bardzo gęsto. Ciasto wkładamy do lodówki aby stężało.Galaretki rozpuszczamy w 800ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia.Tężejącą galaretką zalewamy górę ciasta.Ponownie wstawiamy do lodówki aby galaretka stężała. SMACZNEGO!!