Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj naszła mnie ochota na ciasto piernikowe na ciemnym piwie z bakaliami. Ciasto bardzo proste ale tez bardzo smaczne, puszyste i wilgotne. Polecam
mikser, miski, garnek, nóż, sitko, łyżka, łopatka silikonowa, keksówka,
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Wiśnie po odsączeniu pokroić, orzechy po obraniu posiekać dodać rodzynki oraz 1 łyżkę mąki pszennej wymieszać. Piwo wlać do garnka zagotować i ostudzić. W jednej misce wymieszać suche składniki czyli przesiać mąkę z sodą oczyszczoną , kakao oraz przyprawę do piernika. W drugiej misce zmiksować na gładką masę jajka , cukier miód oraz na koniec wlać cienkim strumykiem olej. Następnie dodać powidła śliwkowe i jeszcze raz zmiksować, nie przerywając miksowania do mokrych składników stopniowo dodawać suche oraz wystudzone ciemne piwo. Na koniec wmieszać łyżką przygotowane bakalie. Po wymieszaniu ciasto przelać do większej keksówki u mnie dł. 36/16 cm. wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą. Piec w 180 stopniach około 1 godziny. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu ciasto polać polewą i udekorować połówkami orzechów włoskich i listkami mięty. Polewa czekoladowa; Śmietanę wlać do garnka podgrzać , zdjąć z ognia . Do podgrzanej śmietany dodać połamaną czekoladę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Czas przygotowania + czas pieczenia.
Ciasto przygotowane do pieczenia.
Ciasto po upieczeniu gotowe do dekoracji.
Ciasto gotowe do podania.