Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto pijak i jego klasyczny przepis rodem z PRL-u. Kto zna te ciasto, ten wie, że ma ono w swoim składzie też mak, albo też wiśnie. Ale mało kto pamięta jaki jest klasyczny przepis na pyszne ciasto pijak.
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2181
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 146
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 254
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2181
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 146
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 254
Składniki
Biszkopt. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania oddajemy cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Zmniejszamy obroty miksera do najwolniejszych i stopniowo dodajemy żółtka. Krótko miksujemy do połączenia się składników. Wyłączamy mikser i wsypujemy obie przesiane mąki. Mieszamy szpatułką. Przelewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra w 170°C 30~35 min. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia.
Poncz. Wódkę mieszamy z wodą i tak otrzymanym ponczem nasączamy wystudzony biszkopt.
Masa budyniowa. 500 ml. mleka wraz z cukrem zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy obie mąki i wlewamy do gotującego się mleka. Dodajemy masło, aromat rumowy i mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Gorący budyń wylewamy na ostudzony i nasączony ponczem biszkopt.
Herbatniki. Herbatniki maczamy w wódce i układamy na masie budyniowej.
Polewa czekoladowa. Do rondelka o grubym dnie przekładamy wszystkie składniki na polewę i ciągle mieszając doprowadzamy do dokladnego wymieszania się składników i mocnego podgrzania polewy ( nie gotujemy). Lekko ciepłą polewę wylewamy na herbatniki i posypujemy wiórkami kokosowymi.