Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny krem ze śliwkami na czekoladowy biszkopcie nasączonym alkoholem.
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 152
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 152
Składniki
Śliwki zagotować w wodzie przez kilka minut. Odlać wodę. Zalać alkoholem. Może być to zwykła wódka, a także o smaku śliwkowym. Odstawić na 1-2 godz.
Białka ubić na sztywną pianę. Potem dodawać żółtka i resztę składników i dokładnie wymieszać. Foremkę (20x30) wysmarować tłuszczem i lekko obsypać bułką tartą. Piec ok.20 min w 180st.
Margarynę miksować z cukrem pudrem na puszystą masę.
W 0,5 szkl. mleka wymieszać żółtka,obydwie mąki i budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Wlać mieszankę z budyniem. Zdjąć z ognia. I dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Wystudzić.
Wystudzoną masę budyniową dodawać porcjami do ubitej margaryny. Miksować na małych obrotach do uzyskania gładkiego kremu.
Biszkopt nasączyć alkoholem, w którym moczyły się śliwki. Wyłożyć krem i powkładać w niego śliwki. Wstawić do lodówki na ok.1 godz.
Margaryną rozpuścić w rondelku. Dodać cukier, kakao i śmietanę. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Dodać do polewy i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Polać ciasto i wstawić do lodówki,