Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto pomarańczowe"
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 29
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 278
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1214
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 121
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 29
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 278
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1214
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 121
Składniki
ok. 45 minut.
Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, wytrzeć do sucha. Z jednej pomarańczy zetrzeć skórkę, pozostałe obrać. Ze wszystkich usunąć białą wewnętrzną skórkę, pokroić w plasterki.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wymieszać ze skórką pomarańczową. Żółtka ubić ze szczyptą soli i 22,5 dag cukru na puszystą, jasnokremową masę. Porcjami wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i skórką pomarańczy. Wlewać olej, potem likier. Delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywno z resztą cukru. Pianę z białek delikatnie połączyć z ciastem.
Blachę posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować ciasto. Na wierzchu ciasta ułożyć plasterki pomarańczy, lekko je wciskając. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 20-30 minut. Wystudzić. Oprószyć cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco