Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Ciasto Santoska siostry Anastazji
  • Ciasta
  • Przepis na

Ciasto Santoska siostry Anastazji

21.10.2025 Odsłon: 61795
5.0 (90 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Każdy z pewnością zna babkę na oleju siostry Anastazji, ale to ciasto Santoska siostry Anastazji to przebój Internetu i prawdziwy wielowarstwowy przysmak. Kruchy spód, na nim puszyste, orzechowo-kokosowe blaty z dodatkiem wafelków, przełożone jedwabistym, kremowym mascarpone z nutą likieru kokosowego - to przepis aż palce lizać. To ciasto idealne na wyjątkowe okazje i dla miłośników orzechów.

Ciasto Santoska z orzechów włoskich - przysmak każdej domowej wiewiórki 

Ciasto Santoska to wypiek dla osób, które szukają efektownego i bogatego w smaku deseru, który zachwyci gości. Chociaż jest czasochłonne, nie jest mocno skomplikowane technicznie, a efekt wizualny i smak wynagradzają każdy poniesiony trud. Z racji swojej wielowarstwowej struktury i intensywności aromatów, idealnie sprawdzi się na specjalne okazje takie jak urodziny, święta, chrzciny czy komunie - oczywiście pod warunkiem nikogo, kto jest uczulony na orzechy, bo tych jest tu całkiem sporo. Jest to ciasto, które można z powodzeniem przygotować dzień wcześniej, ponieważ zdecydowanie zyskuje na smaku po kilku godzinach spędzonych w lodówce. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

Tortownica o średnicy około 26 cm, mikser

Etapy przygotowania

Ciasto kruche i orzechowe blaty - jak je przygotować, by wyszły idealnie miękkie i puszyste? 

Ciasto kruche nie powinno być zbyt długiego i intensywnie mieszane. Masło należy szybko posiekać i zagniatać tylko do połączenia się składników – długa praca nad masą uwalnia gluten i sprawia, że ciasto twardnieje. Upewnij się też, że masło było bardzo zimne. Jeśli zaś chodzi o blaty orzechowe, należy bardzo mocno ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać je do orzechów i wiórek, by nie zniszczyć pęcherzyków powietrza. Unikaj też gwałtownego otwierania piekarnika podczas pieczenia. 

Czy można użyć gotowych mielonych orzechów? 

Możesz użyć kupionych w sklepie mielonych orzechów, ale uważaj na ich konsystencję. Najlepsze efekty można osiągnąć, kiedy część z nich jest grubiej posiekana dla tekstury i chrupkości, a część zmielona, by scalić ciasto. Jeśli używasz gotowych mielonych, dodaj ich ok. 150 g i dosyp trochę posiekanych. Dla uzyskania doskonale chrupiącej konsystencji ważne są też posiekane wafelki orzechowe, choć jeśli chcesz, możesz poeksperymentować. Dodaj do biszkoptu orzechowego wafelków kakaowych, by zmienić smak całego deseru na słodszy, cytrynowych - dla lekkiej kwaskowatości lub kawowych - dla głębokiego i wyrazistego aromatu. 

Jak równo pokroić ciasto na blaty orzechowe? 

Ciasto orzechowe jest bardzo kruche. Aby je równo pokroić, przede wszystkim dokładnie je wystudź, a najlepiej wstaw dodatkowo do lodówki na co najmniej godzinę. Użyj długiego, ostrego noża, nitki dentystycznej lub specjalnej nici kuchennej, co zapewni ci płynność i pewność cięcia. Blaty krój bardzo ostrożnie, koniecznie na równej powierzchni, a odcięte powierzchnie delikatnie przenoś na papierze pergaminowym na bok. 

Masa kokosowa - kilka wskazówek 

Krem do ciasta Santoska siostry Anastazji powinien być mocno gęsty i stabilny. Jeśli tak nie jest, najprawdopodobniej wmieszano za ciepłą śmietanę lub serek mascarpone. Obydwa składniki muszą być mocno schłodzone przed ubijaniem. Ponadto nie należy zbyt długo ubijać mascarpone po dodaniu go do śmietany – mieszaj tylko do połączenia, aby nie zwarzyć kremu. Jeśli chcesz, by deser był bezalkoholowy, możesz zamienić likier kokosowy na coś innego - najlepiej sprawdzi się zwykły, kokosowy aromat do ciast. Wzmocnij smak większą ilością wiórków kokosowych - uprażonych i schłodzonych - by wzmocnić smak, a następnie przełam go 1-2 łyżkami ekstraktu waniliowego lub sokiem z ananasa. 

Kruche ciasto posmarowane kajmakiem - czy to potrzebne? 

Nie bez przyczyny przepis mówi o kajmaku. Smarowanie kruchego spodu masą krówkową ma na celu izolację i zapobieganie zbyt szybkiemu namakaniu od wilgoci z blatów i kremu. Dzięki temu spód pozostanie chrupiący przez dłuższy czas. Możesz pominąć ten krok przygotowania ciasta z kremem, ale spód może szybciej rozmięknąć, a całe ciasto trzeba będzie znacznie szybciej zjeść - co może być i zaletą. Ciasto Santoska od siostry Anastazji musi być przechowywane w lodówce ze względu na krem z mascarpone i śmietany. Wstaw je na talerzu lub w pojemniku do lodówki jak najszybciej po złożeniu. 

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Dorka134
Dorka134
Ciasta

Rafaello

Ciasta Rafaello

Spróbuj przygotować Rafaello – to ciasto zachwyci każdego! Delikatny kremi ko...

Odsłon: 26

do 60 min 60 min
0
smaker
smaker
Dania główne

Placki ziemniaczane z piekarnika

Dania główne Placki ziemniaczane z piekarnika

Placki ziemniaczane to danie, które dla wielu z nas jest wyjątkowym przysmaki...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Gulasze
  • Placki
  • Dżemy
  • Jajka

Odsłon: 169615

do 30 min 30 min
90
maddalena
maddalena
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Smaczna fasolka lubiana przez wszystkich:).

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Kiełbasy

Odsłon: 443

> 60 min >60 min
1
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

Ciasta Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 10495

do 60 min 60 min
17
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Piernik dojrzewający

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3133

do 30 min 30 min
20
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pierogi z pieczarkami i ....

Dania główne Pierogi z pieczarkami i ....

Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mleko
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Pierogi
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2236

do 60 min 60 min
10
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Dorka134
Dorka134
Ciasta

Rafaello

Ciasta Rafaello

Spróbuj przygotować Rafaello – to ciasto zachwyci każdego! Delikatny kremi ko...

Odsłon: 26

do 60 min 60 min
0
smaker
smaker
Dania główne

Placki ziemniaczane z piekarnika

Dania główne Placki ziemniaczane z piekarnika

Placki ziemniaczane to danie, które dla wielu z nas jest wyjątkowym przysmaki...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Gulasze
  • Placki
  • Dżemy
  • Jajka

Odsłon: 169615

do 30 min 30 min
90
maddalena
maddalena
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Smaczna fasolka lubiana przez wszystkich:).

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Kiełbasy

Odsłon: 443

> 60 min >60 min
1
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

Ciasta Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 10495

do 60 min 60 min
17
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Piernik dojrzewający

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3133

do 30 min 30 min
20
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pierogi z pieczarkami i ....

Dania główne Pierogi z pieczarkami i ....

Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mleko
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Pierogi
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2236

do 60 min 60 min
10
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Ciasto Santoska siostry Anastazji
Autor:
smaker
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

Ciasto kruche:
  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g masła (schłodzonego),
  • 50 g cukru pudru,
  • 2 żółtka.
Ciasto orzechowe:
  • 10 białek,
  • 200 g drobnego cukru do wypieków,
  • 200 g orzechów włoskich,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 100 g wafelków orzechowych.
Krem kokosowy:
  • 500 g serka mascarpone,
  • 250 ml śmietany kremówki (36%),
  • 100 g cukru pudru,
  • 75 ml likieru kokosowego.
Sposób przygotowania:
1

Składniki na kruche ciasto posiekaj na stolnicy i zagnieć na jednolitą masę. Uformuj z niej kulę, owiń folią spożywczą i odstaw na co najmniej pół godziny do lodówki. Następnie wyłóż ciastem spód tortownicy o średnicy około 26 cm. Upiecz ciasto na złocisty kolor w piekarniku nagrzanym do 180°C. Potrwa to około 15-20 minut.

2

Wyjmij kruchy spód z wystudzonej tortownicy i wyłóż ją papierem do pieczenia.

3

Posiekaj połowę orzechów włoskich, a drugą połowę zmiel blenderem. Zostaw kilka sztuk do dekoracji. Wafelki posiekaj drobno nożem. Na wysokich obrotach miksera ubij na sztywno białka, pod koniec stopniowo dodając cukier. Delikatnie połącz pianę z orzechami, wiórkami kokosowymi i wafelkami. Przelej masę do tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka).

4

Mocno schłodzoną śmietanę ubij na wysokich obrotach miksera. Pod koniec dodaj cukier puder. Połącz śmietanę z serkiem mascarpone i likierem kokosowym.

5

Wystudzone ciasto orzechowe przekrój na 3-4 blaty. Posmaruj kruchy spód cienką warstwą kremu (lub - jeśli wolisz - kajmaku) i ułóż na nim pierwszy orzechowy blat. Nałóż na niego grubszą już warstwę kremu i kolejny blat. Układaj kolejne warstwy do wyczerpania składników. Udekoruj orzechami włoskimi. Przed podaniem wstaw ciasto Santoska siostry Anastazji na kilka godzin do lodówki.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki