Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy z pewnością zna babkę na oleju siostry Anastazji, ale to ciasto Santoska siostry Anastazji to przebój Internetu i prawdziwy wielowarstwowy przysmak. Kruchy spód, na nim puszyste, orzechowo-kokosowe blaty z dodatkiem wafelków, przełożone jedwabistym, kremowym mascarpone z nutą likieru kokosowego - to przepis aż palce lizać. To ciasto idealne na wyjątkowe okazje i dla miłośników orzechów.
Ciasto Santoska to wypiek dla osób, które szukają efektownego i bogatego w smaku deseru, który zachwyci gości. Chociaż jest czasochłonne, nie jest mocno skomplikowane technicznie, a efekt wizualny i smak wynagradzają każdy poniesiony trud. Z racji swojej wielowarstwowej struktury i intensywności aromatów, idealnie sprawdzi się na specjalne okazje takie jak urodziny, święta, chrzciny czy komunie - oczywiście pod warunkiem nikogo, kto jest uczulony na orzechy, bo tych jest tu całkiem sporo. Jest to ciasto, które można z powodzeniem przygotować dzień wcześniej, ponieważ zdecydowanie zyskuje na smaku po kilku godzinach spędzonych w lodówce.
Tortownica o średnicy około 26 cm, mikser
Ciasto kruche nie powinno być zbyt długiego i intensywnie mieszane. Masło należy szybko posiekać i zagniatać tylko do połączenia się składników – długa praca nad masą uwalnia gluten i sprawia, że ciasto twardnieje. Upewnij się też, że masło było bardzo zimne. Jeśli zaś chodzi o blaty orzechowe, należy bardzo mocno ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać je do orzechów i wiórek, by nie zniszczyć pęcherzyków powietrza. Unikaj też gwałtownego otwierania piekarnika podczas pieczenia.
Możesz użyć kupionych w sklepie mielonych orzechów, ale uważaj na ich konsystencję. Najlepsze efekty można osiągnąć, kiedy część z nich jest grubiej posiekana dla tekstury i chrupkości, a część zmielona, by scalić ciasto. Jeśli używasz gotowych mielonych, dodaj ich ok. 150 g i dosyp trochę posiekanych. Dla uzyskania doskonale chrupiącej konsystencji ważne są też posiekane wafelki orzechowe, choć jeśli chcesz, możesz poeksperymentować. Dodaj do biszkoptu orzechowego wafelków kakaowych, by zmienić smak całego deseru na słodszy, cytrynowych - dla lekkiej kwaskowatości lub kawowych - dla głębokiego i wyrazistego aromatu.
Ciasto orzechowe jest bardzo kruche. Aby je równo pokroić, przede wszystkim dokładnie je wystudź, a najlepiej wstaw dodatkowo do lodówki na co najmniej godzinę. Użyj długiego, ostrego noża, nitki dentystycznej lub specjalnej nici kuchennej, co zapewni ci płynność i pewność cięcia. Blaty krój bardzo ostrożnie, koniecznie na równej powierzchni, a odcięte powierzchnie delikatnie przenoś na papierze pergaminowym na bok.
Krem do ciasta Santoska siostry Anastazji powinien być mocno gęsty i stabilny. Jeśli tak nie jest, najprawdopodobniej wmieszano za ciepłą śmietanę lub serek mascarpone. Obydwa składniki muszą być mocno schłodzone przed ubijaniem. Ponadto nie należy zbyt długo ubijać mascarpone po dodaniu go do śmietany – mieszaj tylko do połączenia, aby nie zwarzyć kremu. Jeśli chcesz, by deser był bezalkoholowy, możesz zamienić likier kokosowy na coś innego - najlepiej sprawdzi się zwykły, kokosowy aromat do ciast. Wzmocnij smak większą ilością wiórków kokosowych - uprażonych i schłodzonych - by wzmocnić smak, a następnie przełam go 1-2 łyżkami ekstraktu waniliowego lub sokiem z ananasa.
Nie bez przyczyny przepis mówi o kajmaku. Smarowanie kruchego spodu masą krówkową ma na celu izolację i zapobieganie zbyt szybkiemu namakaniu od wilgoci z blatów i kremu. Dzięki temu spód pozostanie chrupiący przez dłuższy czas. Możesz pominąć ten krok przygotowania ciasta z kremem, ale spód może szybciej rozmięknąć, a całe ciasto trzeba będzie znacznie szybciej zjeść - co może być i zaletą. Ciasto Santoska od siostry Anastazji musi być przechowywane w lodówce ze względu na krem z mascarpone i śmietany. Wstaw je na talerzu lub w pojemniku do lodówki jak najszybciej po złożeniu.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 913
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2138
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4158
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 913
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2138
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4158
Składniki
Składniki na kruche ciasto posiekaj na stolnicy i zagnieć na jednolitą masę. Uformuj z niej kulę, owiń folią spożywczą i odstaw na co najmniej pół godziny do lodówki. Następnie wyłóż ciastem spód tortownicy o średnicy około 26 cm. Upiecz ciasto na złocisty kolor w piekarniku nagrzanym do 180°C. Potrwa to około 15-20 minut.
Wyjmij kruchy spód z wystudzonej tortownicy i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Posiekaj połowę orzechów włoskich, a drugą połowę zmiel blenderem. Zostaw kilka sztuk do dekoracji. Wafelki posiekaj drobno nożem. Na wysokich obrotach miksera ubij na sztywno białka, pod koniec stopniowo dodając cukier. Delikatnie połącz pianę z orzechami, wiórkami kokosowymi i wafelkami. Przelej masę do tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka).
Mocno schłodzoną śmietanę ubij na wysokich obrotach miksera. Pod koniec dodaj cukier puder. Połącz śmietanę z serkiem mascarpone i likierem kokosowym.
Wystudzone ciasto orzechowe przekrój na 3-4 blaty. Posmaruj kruchy spód cienką warstwą kremu (lub - jeśli wolisz - kajmaku) i ułóż na nim pierwszy orzechowy blat. Nałóż na niego grubszą już warstwę kremu i kolejny blat. Układaj kolejne warstwy do wyczerpania składników. Udekoruj orzechami włoskimi. Przed podaniem wstaw ciasto Santoska siostry Anastazji na kilka godzin do lodówki.