Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto sernikowe z granatem"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
Masło utrzyj z cukrem wanilinowym i 120 g cukru. Gdy masa będzie puszysta, kolejno wbij 3 jajka. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlej mleko. Całość zmiksuj.
Tortownicę posmaruj tłuszczem i rozsmaruj ciasto. Wymieszaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej z 50 ml soku z granatów. Zagotuj 350 ml soku, wlej rozrobioną mąkę, mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje. Odstaw do przestudzenia.
Mascarpone utrzyj z 200 g cukru. Dodaj pozostałe 3 jajka i 30 g mąki ziemniaczanej. Wymieszaj mikserem. Połowę masy serowej rozsmaruj na przygotowanym spodzie. Na to wyłóż kisiel z soku z granatów, lekko przemieszaj i przykryj resztą masy serowej.
Piecz w temperaturze 175 °C ok. 90 minut. Po 45 minutach sernik możesz przykryć kawałkiem folii aluminiowej, aby wierzch zbyt się nie przyrumienił.
Upieczony sernik dobrze wystudź. Pozostały sok z granatów zagotuj. Zdejmij z ognia, wymieszaj z galaretką, odstaw do wystudzenia. Granat rozetnij na pół, wybierz miąższ. Posyp nim wierzch sernika i zalej tężejącą galaretką. Odstaw w chłodne miejsce.
Czas przygotowania: 90 minut. Cena porcji: ok. 4,5 zł. Kalorie: porcja 470 kcal.Źródło: Na żywo