Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Seromak to bardzo dobre ciasto. To połączenie sera, maku i kruchego ciasta. Jeśli ktoś lubi serniki i makowce, to ma połączenie dwa w jednym. Przy seromaku jest dość dużo pracy. Tak więc ciasto jest dość pracochłonne, ale warto. Ja mój seromakowiec upiekłam w formie o rozmiarach: 36 x 26, wyłożywszy ją wcześniej papierem do pieczenia.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5684
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 72
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 105
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 596
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5684
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 72
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 105
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 596
Składniki
Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto, wyrobić na gładko i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować na wielkość blachy i podpiec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyciągnąć z piekarnika i przestudzić
Przygotować masę makową: mak sparzyć, osączyć i zmielić 2 razy. Utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać olejek, bakalie i tartą bułkę. Wymieszać. Dodać ubite na sztywną pianę białka i delikatnie wymieszać z masa makową
Przygotować masę serową: ser zemleć 2 razy. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku stale ucierając, a następnie dodawać partiami ser nie przerywając ucierania. Następnie dodać do masy skórkę pomarańczową i kilka kropel olejku. Wymieszać. na koniec ubić na sztywno białka i delikatnie wymieszać z masą serową
Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, wyrównać, a na nią wylać masę serową. Powierzchnię wygładzić i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 60 minut. Jeśli góra zaczyna wcześniej brązowieć można ją przykryć folią aluminiową, co zapobiegnie zbytniemu zbrązowieniu góry ciasta
Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Wystudzone ciasto można polać polewą czekoladową ( ja użyłam gotowej polewy o smaku mlecznej czekolady )