Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis stary jak świat, taki o którym nieomal zapomniałam. Aby odkurzyć go z odmętów niepamięci, postanowiłam dodać zalegający… trochę, przepis. Dlatego też takie a nie inne zdjęcie (maj 2014!) i pewnie dodaję go bardziej dla siebie niż dla „publiki”tym razem – ma być pod ręką. Ciasto swoją nazwą, po części i smakiem nawiązuje do znanego batonika i jak najbardziej – może być oblane czekoladą. Słodkie – nie ukrywajmy, ale to są te smaki za którymi ja tęsknię. Treściwe, orzechowe. Przed podaniem ciasto należy przełożyć kremem i zostawić na jeden dzień do zmięknięcia. Propozycja na święta jak znalazł ;) Przepis podaję na standardową blaszkę 25 na 35 cm.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35686
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1202
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1756
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6002
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35686
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1202
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1756
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6002
        
        
                Składniki
Mąkę przesiewamy z dodatkiem sody, dodajemy cukry, wbijamy jajka oraz dodajemy miodu i posiekanego masła. Ciasto wyrabiamy, a w razie potrzeby dodajemy nieco mleka. Ciasto dzielimy na 3 równe części i wałkujemy na prostokąty o tych samych wymiarach. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia dwie z nich (10 – 15 minut w 180 stopniach). Trzecią jedynie lekko podpiekamy (5 minut), a następnie wykładamy ciepłą masę orzechową i kończymy pieczenie. Blaty studzimy.
W rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy do niej cukier i miód – czekamy aż zacznie się karmelizować i dodajemy orzechy. Gdy masa znów się rozpuści, wykładamy na 3 blat.
Z podanych składników gotujemy budyń. W niewielkiej ilości mleka rozprowadzamy proszek budyniowy, cukier i mąkę dodajemy do gotującego się mleka. Płynną masę rozprowadzamy an pierwszym blacie, przykładamy drugim.
Masę kajmakową rozprowadzamy na 2 blacie i przykładamy ostatnim – orzechowym. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby zmiękło. Przed podaniem możemy oblać je czekoladową polewą (czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, ciasto jest słodkie – polecam więc gorzką).