Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo efektowne i bardzo proste do upieczenia ciasto szpinakowe z kremem śmietanowo-serowym i brzoskwiniami. Idealne na wielkanocny stół.
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 57
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2421
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 513
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 856
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 57
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2421
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 513
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 856
Składniki
Pieczemy ciasto szpinakowe. Szpinak siekamy niezbyt drobno nożem, razem z olejem oraz skórką z cytryny blendujemy dobrze na jednolitą masę (jeśli używamy szpinak mrożony, należy go uprzednio rozmrozić i dobrze odsączyć z płynu). Tak przygotowaną masę odkładamy na bok.
Przystępujemy do ubicia jaj. Całe jaja wybijamy do misy , dodajemy szczyptę soli, cukier waniliowy i zaczynamy ubijać mikserem. W trakcie ubijania masy jajecznej dodajemy partiami cukier. Ubijamy całość ok 3 min, nie dłużej. Uzyskamy jasną masę jajeczną, do której wlewamy rozdrobniony szpinak oraz sok z cytryny. Krótko mieszamy do połączenia składników. Do zielonej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i również krótko miksujemy ( tylko do połączenia składników). Przelewamy ciasto do formy o średnicy 24 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 °C ok. 40 min (do suchego patyczka).
Kiedy tylko ciasto przestygnie, wyjmujemy je z formy i dajemy mu ostygnąć do temperatury pokojowej. Następnie odkrawamy wierzch, a równy blat zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 2 godziny. Odkrojony wierzch pozbawiamy brązowej skórki i zielony miąższ kruszymy rękami do miseczki. Odkładamy również do lodówki.
Ubijamy krem. Do misy miksera wlewamy mocno schłodzoną śmietankę, wsypujemy śmietan-fix i cukier puder z cukrem waniliowym. Ubijamy wszystko do momentu, aż śmietanka lekko zgęstnieje. Na tym etapie dodajemy ser mascarpone i ubijamy jeszcze całą masę 2-3 min, do takiej konsystencji, aby krem trzymał formę. Do gotowego kremu dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Mieszamy całość delikatnie.
Składamy ciasto. Spód ciasta przekładamy z powrotem do foremki, zapinamy obręcz. Możemy wyłożyć rant formy folią, jeśli mamy. Nakładamy krem, wyrównujemy wierzch i posypujemy górę ciasta odłożonymi okruchami.
Przyozdabiamy cukierkami w kształcie jajeczek. Przykrywamy ciasto folią i odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.
Ciasto szpinakowe z brzoskwiniami gotowe!
Nasze rady: Śmietanka i ser mascarpone muszą być mocno schłodzone, aby krem nam się dobrze ubił. Proponujemy użyć szpinak świeży. Daje on nam gwarancję, że ciasto będzie miało żywy, soczysty kolor. Szpinak mrożony należy bardzo dokładnie osączyć z wody. Zamiast cytryny możemy użyć limonkę w takich samych proporcjach. Ciasto będzie miało bardzo ciekawy, orzeźwiający smak.