Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto w kształcie serca z kremem"
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5037
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34425
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2090
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113771
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5037
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34425
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2090
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113771
Składniki
Z ciasta wytnij dwa serca (możesz użyć foremki lub przygotować szablon z papieru). Na środku jednego serca trochę mniejszą (o ok. 1 cm) foremką lub szablonem wytnij serce.
Z kawał ków ciasta, które zostały wytnij małe serduszka. Duże serce posmaruj rozmąconym jajkiem i ułóż na nim serce z otworem. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Serduszka rów nież posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz ok. 12 min w temp. 180°C.
Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. Truskawki, umyj, osusz, usuń szypułki. 30 dag wrzuć do miski, zmiksuj blenderem na gładki mus. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier puder. Śmietankę dodaj do musu truskawkowego, wymieszaj. Wlej wystudzoną żelatynę, dokładnie wymieszaj.
Wnętrze wystudzonego serca wypełnij tężejącym kremem śmietanowo-truskawkowym. Wstaw do lodówki. Tuż przed podaniem udeko ruj pozostałymi truskawkami i małymi serduszkami. Posyp posiekanymi pistacjami.
30 minut. Porcja: 420 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie