Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto w kształcie serca z kremem"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 150
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 447
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 150
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 447
Składniki
Z ciasta wytnij dwa serca (możesz użyć foremki lub przygotować szablon z papieru). Na środku jednego serca trochę mniejszą (o ok. 1 cm) foremką lub szablonem wytnij serce.
Z kawał ków ciasta, które zostały wytnij małe serduszka. Duże serce posmaruj rozmąconym jajkiem i ułóż na nim serce z otworem. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Serduszka rów nież posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz ok. 12 min w temp. 180°C.
Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. Truskawki, umyj, osusz, usuń szypułki. 30 dag wrzuć do miski, zmiksuj blenderem na gładki mus. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier puder. Śmietankę dodaj do musu truskawkowego, wymieszaj. Wlej wystudzoną żelatynę, dokładnie wymieszaj.
Wnętrze wystudzonego serca wypełnij tężejącym kremem śmietanowo-truskawkowym. Wstaw do lodówki. Tuż przed podaniem udeko ruj pozostałymi truskawkami i małymi serduszkami. Posyp posiekanymi pistacjami.
30 minut. Porcja: 420 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie