Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto wianek z jagodami"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 803
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 936
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 142
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2834
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 803
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 936
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 142
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2834
Składniki
Mleko podgrzej, dodaj pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru, wymieszaj, odstaw na 10 minut. Mąkę przesiej, dodaj jajka, cukier, sól, wlej mleko z drożdżami. Wyrabiaj ciasto dłuższą chwilę. Przykryj, odstaw.
Ciasto rozpłaszcz na blacie, tworząc prostokąt. Posmaruj dżemem, zwiń w roladę, rozciągnij ją delikatnie i skręcaj. Formuj wianki. Przełóż do okrągłej, natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy, zlep końce. Przykryj i odstaw na 30 minut.
Piecz 40 minut w temperaturze 180°C. Cukier puder przesiej, rozetrzyj z wodą, dodaj aromat, polej wystudzone ciasto, posyp migdałami.
CZAS: około 2 godzinŹródło: Dobry Tydzień