Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto z brzoskwiniami i kremem budyniowym"
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 24
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 264
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1181
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 116
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 24
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 264
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1181
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 116
Składniki
Z brzoskwiń usuń skórki oraz pestki. Pokrój w ćwiartki lub ósemki. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku.
Następnie dodaj olej, suche oraz mleko. Ciasto przelej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłóż brzoskwinie. Piecz ok. 30 min w temp. 180°C.
Do 1 szklanki mleka dodaj mąkę, proszek budyniowy i żółtko, zmiksuj. Do pozostałego mleka wsyp cukier, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wlej rozpuszczony proszek budyniowy. Gotuj, mieszając, aż masa zgęstnieje.
Masło utrzyj mikserem na puch. Łyżka po łyżce dodawaj wystudzony budyń wciąż miksując. Krem wyłóż na wystudzone ciasto. Włóż do lodówki. Wierzch ciasta udekoruj polewą czekoladową i płatkami migdałowymi.
50 minut. Porcja: 350 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie