Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karmelizowane gruszki z cynamonem i czekoladowa galaretka, powodują, że nie można oprzeć się następnemu kawałkowi.
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 44
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 557
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 118
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 336
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 44
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 557
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 118
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 336
Składniki
Przygotuj blaszkę o wysokich bokach 25/25 Biszkopt; Jaja zmiksować z cukrem do białości, dodawać stopniowo przesianą mąkę, wodę i olej. Zmiksować do połączenia składników. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20 minut w 180* Masa budyniowa; Mleko rozlewamy do dwóch naczyń. Do jednego dosypujemy cukier, wstawiamy na palnik i gotujemy. Do drugiego naczynia z mlekiem wsypujemy skrobię i dodajemy surowe żółtka, mieszamy energicznie trzepaczką. Gdy mleko z cukrem zacznie się gotować, wlewamy mleko ze skrobią i żółtkami. Mieszamy, aż powstanie budyń. Wlewamy ekstrakt z wanilii i startą skórkę z cytryny. Garnek z budyniem przykrywamy pokrywką i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy i stopniowo dodajemy zimną masę budyniową. Masę budyniową wykładamy na zimny biszkopt. Karmelizowane gruszki; Gruszki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zakrapiamy sokiem z cytryny, przykrywamy i odstawiamy. W garnku z podwójnym dnem podgrzewamy cukier. Gdy cukier się rozpuści i lekko ściemnieje, wsypujemy gruszki. Mieszamy od czasu do czasu. Dodajemy cynamon. Całkowicie wystudzone wykładamy na budyń. Po wsypaniu gruszek na karmel, zbije się on w jedną twardą bryłkę. Nie przejmujemy się tym, ponieważ pod wpływem ogrzewania, znów się rozpuści. Galaretka czekoladowa; Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki. Śmietankę i masło podgrzewamy razem. Gdy masło się rozpuści, zdejmujemy z ognia i wsypujemy czekolady. Mieszamy do momentu powstania czekoladowego sosu. Do sosu czekoladowego wlewamy ciepłe rozpuszczone galaretki. Gdy zaczną tężeć wylewamy na karmelizowane gruszki. Gotowe ciasto umieszczamy w lodówce na kilka godzin. Smacznego.