Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z makiem i budyniem to zaskakujące połączenie tych dwóch składników. Dzięki dodaniu budyniu do maku, ciasto wychodzi wilgotne, miękkie i smakowite. Pamiętaj jednak, by porządnie schłodzić ciasto, zanim pokroisz je po wyjęciu z piekarnika. Najlepiej, gdy przygotujesz ciasto wieczorem i pozwolisz mu wystygnąć przez całą noc. Rano pokroisz je idealnie.
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 685
Dzisiaj postanowiłam przygotować deserki z galaretek, ubitej śmietany z masca...
Odsłon: 81
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 40
Moja wigilijna kapusta z grochem i grzybami. Prosta w przygotowaniu i smaczna...
Odsłon: 29
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 685
Dzisiaj postanowiłam przygotować deserki z galaretek, ubitej śmietany z masca...
Odsłon: 81
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 40
Moja wigilijna kapusta z grochem i grzybami. Prosta w przygotowaniu i smaczna...
Odsłon: 29
Składniki
Zacznij pracę od wykonania ciasta. Na stolnicy wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zrób zagłębienie w środku, dodaj jajka, cukier i posiekane masło i szybko zagnieć jednorodne ciasto. Podziel je na pół, uformuj dwie kule, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.
Jeśli używasz suchego maku mielonego, wsyp go do garnka, zalej 1 l mleka, przykryj i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut. Poczekaj, aż mak chłonie całe mleko i napęcznieje. Następnie zostaw do ostygnięcia. Jeśli używasz maku suchego, gotuj go w litrze mleka przez godzinę. Następnie porządnie wystudź i przekręć dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. Mak powinien być zimny, ponieważ gorący zapycha maszynkę i bardzo trudno jest go zmielić.
Ugotuj budyń w 400 ml mleka i zostaw do lekkiego przestygnięcia. Po tym czasie zmieszaj zmielony mak z przestygniętym budyniem, dodaj cukier puder, miód, gęstą śmietanę, ekstrakt oraz bakalie. Masa powinna być dość rzadka.
Foremkę do ciasta (24 × 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia, wyjmij jedną porcję ciasta z lodówki, rozwałkuj i wyłóż dno blaszki. Podpiecz spód przez 15 minut w piecu nagrzanym do 180°C. Następnie wyjmij i wylej na upieczone ciasto makową masę. Na wierzchu ułóż rozwałkowaną drugą część ciasta. Możesz też pociąć ciasto w paski i ułożyć z tego jakiś wzór. Wstaw ciasto do pieca nagrzanego do 180°C i piecz około 50-55 minut. Następnie wystudź makowiec przy uchylonych drzwiczkach, wyjmij i krój dopiero po zupełnym schłodzeniu. Makowiec powinien być zimny.