Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Ciasto z makiem - na niedzielę i od święta
  • Ciasta
  • Przepis na

Ciasto z makiem - na niedzielę i od święta

28.09.2018 Odsłon: 11921
5.0 (82 oceny)

Przepis dnia: 07-10-2018

Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
Kawa-z-mlekiem
Kawa-z-mlekiem

Proponuję dziś przepyszne ciasto dla entuzjastów maku, ale właśnie z domową masą makową, przygotowanie której wcale nie jest takie trudne. Ta odrobina wysiłku, którą trzeba włożyć w przygotowanie ciasta - procentuje smakiem. Dlatego polecam to ciasto i na niedzielę i na święta, a co :-)

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (3)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Przetwory

Pikle ogórkowe w musztardzie

Przetwory Pikle ogórkowe w musztardzie

Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...

  • Przyprawy

Odsłon: 1825

> 60 min >60 min
4
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Placki ziemniaczane po mazursku

Dania główne Placki ziemniaczane po mazursku

Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Mięta
  • Placki

Odsłon: 8387

do 30 min 30 min
9
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Pikle ogórkowe na słodko

Przetwory Pikle ogórkowe na słodko

Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...

  • Przyprawy

Odsłon: 769

> 60 min >60 min
5

Przepis dnia

bryssska
bryssska
Przetwory

Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Przetwory Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...

  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1253700

> 60 min >60 min
4746
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Placki ziemniaczane

Przekąski Placki ziemniaczane

Polecam.

  • Impreza
  • Polska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek
  • Placki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1480

do 30 min 30 min
27
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Jagodowe orzeźwienie

Ciasta Jagodowe orzeźwienie

Aksamitna konsystencja, delikatny i subtelny smak , wprost do niedzielnej kawy.

  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Komunia
  • Do pracy
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta

Odsłon: 853

do 60 min 60 min
4
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Przetwory

Pikle ogórkowe w musztardzie

Przetwory Pikle ogórkowe w musztardzie

Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...

  • Przyprawy

Odsłon: 1825

> 60 min >60 min
4
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Placki ziemniaczane po mazursku

Dania główne Placki ziemniaczane po mazursku

Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Mięta
  • Placki

Odsłon: 8387

do 30 min 30 min
9
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Pikle ogórkowe na słodko

Przetwory Pikle ogórkowe na słodko

Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...

  • Przyprawy

Odsłon: 769

> 60 min >60 min
5

Przepis dnia

bryssska
bryssska
Przetwory

Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Przetwory Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...

  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1253700

> 60 min >60 min
4746
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Placki ziemniaczane

Przekąski Placki ziemniaczane

Polecam.

  • Impreza
  • Polska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek
  • Placki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1480

do 30 min 30 min
27
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Jagodowe orzeźwienie

Ciasta Jagodowe orzeźwienie

Aksamitna konsystencja, delikatny i subtelny smak , wprost do niedzielnej kawy.

  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Komunia
  • Do pracy
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta

Odsłon: 853

do 60 min 60 min
4
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Ciasto z makiem - na niedzielę i od święta
Autor:
Kawa-z-mlekiem
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • 6 jajek -> do ciasta (żółtka i białka osobno)
  • 250 g miękkiego masła -> do ciasta
  • 1 szklanka cukru -> do ciasta
  • 300 g mąki pszennej -> do ciasta
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia -> do ciasta
  • 1 paczuszka cukru waniliowego -> do ciasta
  • 300 g suchego maku -> do masy makowej
  • 3 jajka -> do masy makowej (żółtka i białka osobno)
  • pół szklanki cukru -> do masy makowej
  • 3 łyżki miodu -> do masy makowej
  • 1 opakowanie budyniu (śmietankowy lub waniliowy) -> do masy makowej
  • 1 olejek migdałowy -> do masy makowej
  • 100 g rodzynków
  • ok. 2 szklanki cukru pudru -> do lukru
  • sok z cytryny -> do lukru
  • posypka do lukru
Sposób przygotowania:
1

Zaczynamy od przygotowania masy makowej. Odmierzamy sobie 300 g maku i zalewamy go wrzątkiem na 20 minut. Następnie go odcedzamy i przekręcamy przez maszynkę o drobnych oczkach, dwa razy. Następnie do misy miksera wrzucamy zmielony mak, dodajemy 3 żółtka, cukier, miód i miksujemy na średnich obrotach. W trakcie miksowania dodajemy suchy budyń prosto z paczki i olejek migdałowy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, a następnie delikatnie łączymy z masą makową. Rodzynki sparzamy i dodajemy do masy makowej. Masę makową odstawiamy gdzieś w chłodne miejsce i zabieramy się za ciasto. Do misy miksera wrzucamy miękkie masło, szklankę cukru i miksujemy na średnich obrotach na aksamitną masę. W trakcie miksowania dodajemy po dwa żółtka. Następnie dodajemy do miksującej się masy 200 g mąki, którą wsypujemy stopniowo. Następnie do szklanki wsypujemy 100 g mąki, dodajemy 2 łyżeczki proszku do pieczenia, mieszamy i dalej stopniowo dosypujemy do miksującego się ciasta. Na końcu dodajemy cukier waniliowy i dalej miksujemy. W osobnej misce, wraz ze szczyptą soli, białka ubijamy na sztywno. Następnie będziemy ubite białka dodawać do miksującej się masy, ale najpierw zmniejszamy prędkość miksera do minimum i miksując w ten sposób, dodajemy stopniowo ubite białka. Potem jeszcze wszystko można delikatnie pomieszać szpatułką. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Blachę o wymiarach 26cm x 21cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wylewamy część ciasta, na to wykładamy masę makową i przykrywamy pozostałym ciastem. Wierzch wygładzamy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 60 minut z grzaniem od spodu, a następnie 10 minut z termoobiegiem przy temperaturze 180 stopni. W ten sposób ciasto powinno się dobrze upiec. Grzanie tylko od spodu pozwala na swobodne uwalnianie się wilgoci z ciasta i dzięki temu unikamy zakalca. Dopiero na końcu włączamy termoobieg, żeby właśnie dopiec wierzch. Ciasto na spodzie zostanie nieco przygniecione przez ciężką masę makową, ale stworzy dobrą podstawę dla ciasta, wierzch pięknie urośnie i będzie smaczny. A ciasto naprawdę jest przepyszne, polecam. Po ostudzeniu polewamy lukrem, który sporządzamy z dwóch szklanek cukru pudru i soku z cytryny. Jeśli lukier okazuje się być zbyt rzadki, wtedy dosypujemy jeszcze cukru pudru. I jeszcze można przyozdobić jakąś posypką. Ciasta po upieczeniu nie trzeba przechowywać w lodówce, wystarczy przykrywać ściereczką. Smacznego :-)

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki