Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto z nutą snickersów"
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 25
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 268
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1194
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 118
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 25
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 268
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1194
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 118
Składniki
W rondlu na średnim ogniu podgrzej 12 dag cukru i 2-3 łyżki wody (aż cukier się rozpuści). Następnie zwiększ ogień i doprowadź do wrzenia. Gotuj (nie mieszając), aż płyn nabierze bursztynowego koloru. Do syropu wrzuć orzeszki, wymieszaj. Masę przełóż na folię aluminiową posmarowaną olejem, wierzch wyrównaj. Gdy zastygnie, zdejmij z folii, połam na mniejsze kawałki.
Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do miski włóż miękki tłuszcz, dodaj pozostały cukier, zmiksuj na puszystą masę. Wciąż ucierając dodawaj po jednym jajku. Na koniec dodaj suche , zmiksuj.
Podłużną formę posmaruj tłuszczem, wysyp bułką tartą i wlej 1/3 ciasta. Do pozostałego ciasta dodaj 2/3 orzechów i posiekaną czekoladę, wymieszaj. Wlej do foremki, wierzch wyrównaj.
Piecz ok. 50 min w temp. 180°C. Wystudzone ciasto udekoruj polewą i pozostałymi orzechami.
80 minut. Porcja: 380 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie